Menu

.      

Tulevast aastast ei saa elukindlustuse hind enam sõltuda inimese soost

Tulevast aastast ei saa elukindlustuse hind enam sõltuda inimese soost

Järgmisest aastast ei tohi kindlustusfirmad elukindlustuselepingute sõlmimisel kasutada hinnastamise ühe komponendina inimese sugu ja kohati võib see tähendada kindlustuse kallinemist naisklientidele.

"Järgmisest aastast hakkavad elukindlustuses kehtima unisex tariifid, mis tähendab naistele ja meestele võrdseid, kuid ka kallimat elukindlustuse hinda. Märkimisväärselt tõuseb just naiste elukindlustuslepingu hind, sest naised on pikema eluea ja parema tervisega. Meestega juhtub sagedamini õnnetusi või surmajuhtumeid, järgmisest aastast hakatakse meeste kõrgemat riskikäitumist kompenseerima naiste kõrgemate kindlustusmaksetega," ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

SEB teatas, et pakub eesootava muutuse tõttu aasta lõpuni elukindlustust senisest madalama hinnaga.

Ergo Kindlustuse elu- ja ravikindlustuse juht Taivo Saar kinnitas, et kuna tariifiarvutus ei saa tulevikus enam põhineda sootunnusel, tuleb nõndanimetatud unisex hinnastamisele üle minna kõigil elukindlustusseltsidel. "Milline saab olema Ergo tariif, pole hetkel veel otsustatud," märkis ta.

Ka Swedbank Life Insurance SE äriarenduse juht Mihkel Mandre selgitas, et Swedbank Elukindlustusel on järgmisest aastast kehtivate nõndanimetatud unisex hindade täpsem analüüs töös.

"Eesti naiste oluliselt pikem eluiga meestest tuleneb mitte ainult naiseks olemisest, vaid naiste erinevast ja paremast riskikäitumisest võrreldes meestega. Eelkõige just paremast oma tervise eest hoolimisest ning õnnetusjuhtumite vältimisest. Unisex hind tähendab seda, et on võimalik ja kohati vajalik kasutada muid tegureid hinnastamises, kui seda on mees- või naissugu," rääkis Mandre.

Swedbanki elukindlustuses pole Mandre sõnul soo faktor ka senini olnud määrava tähtsusega, vaid firma on arvesse võtnud inimese individuaalset riski ning selts kasutab ka praegu individuaalsetest tervislikest eluviisidest tulenevaid hinna- ning mahusoodustusi. "Nendel põhjustel me üleminekul nõndanimetatud unisex hinnale probleemi ei näe," märkis Mandre.

Arvestades rahvusvahelist kogemust, viib turu areng, tegevusefektiivsus ja ka üleüldine keskmise eluea kasv elukindlustuse hinna Mandre selgitusel pigem langustrendi ja Swedbank Elukindlustus prognoosib maksete langemist tulevikus.

If Kindlustuse isikukindlustuse tootejuht Terje Rabe selgitas, et If-i puhul mõjutab võrdõiguslikkuse printsiibi rakendamine vaid õnnetusjuhtumikindlustust. "Selle toote puhul järgime tulevikus samuti võrdõiguslikkuse printsiipi, mis tähendab, et meeste ja naiste kindlustusmaksete tasemed ühtlustuvad," sõnas Rabe.

Elukindlustus on mõeldud eelkõige inimestele, kelle sissetulekust pere olulisel määral sõltub, või kes tegelevad riskantsema ameti või hobiga.

bns

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD