Menu

.      

Tallinnas leitud vrakk osutus Eesti vanimaks säilinud laevaks

Tallinnas leitud vrakk osutus Eesti vanimaks säilinud laevaks

2009. aasta hilissügisel avastasid Tallinnas Lootsi tänavalt ehitustööde ajal leitud kaubalaeva säilmed osutusid Eesti vanimaks säilinud laevaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Laevavraki avastasid 2009. aasta hilissügisel Tallinnas D-terminali tähedal Lootsi tänaval betoneerimistöid teinud töömehed nelja meetri sügavuselt maa seest. Esialgu arvati, et leitud on 17. sajandist pärit Rootsi kaubalaev, kuid nüüd on selgunud, et tegu on ilmselt Eesti vanima nii suures osas säilinud laevaga. Tallinna tehnikaülikooli teadlaste tehtud süsinikdateerimine näitas, et laev ehitati aastatel 1210–1280. Vanem on vaid Salme muinaslaev, kuid sellest on säilinud üksnes neediread.

„See on tähelepanuväärne leid,” ütles muinsuskaitseameti veealuse pärandi vaneminspektor Maili Roio. „Meie meresõidu koha pealt on ka see väga oluline leid, sest Läänemeri on üsna piiritletud veekogu ja kui meilt midagi leitakse, siis võib see loomulikult olla seotud siin ümber olevate maadega. Iga selline leid on seega ka rahvusvahelise tähtsusega.”

Ajaleht märgib, et avastatud laevast toodi maapinnale vaid üksikud tükid, ülejäänu on endiselt maapõues. Praeguste andmete põhjal oletatakse, et laevast on säilinud üle poole. Roio sõnul oli laev ilmselt paarikümne meetri pikkune.

Laeva edasine uurimine on lehe andmetel aga küsimärgi all, sest selleks pole inimesi, raha ega tehnikat.

Lähiajal võetakse laev kaitse alla.

bns

20 PÄEVA ENIMLOETUD