Menu

.      

Vaher: Eestis on uimastisõltlasi üks protsent elanikkonnast

 

Vaher: Eestis on uimastisõltlasi üks protsent elanikkonnastPilt on illustreeriv.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on Eestis ekspertide hinnangul 15.000 uimastisõltast, mis moodustab ühe protsendi elanikkonnast.

"Eestis on narkomaaniaga tõsiseid probleeme ja mitmete näitajate osas me oleme siin Euroopas esirinnas. Uimastisõltlaste osakaal üks protsent elanikkonnast on märkimisväärne number, " ütles Vaher neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Siseminister tõdes, et viimastel aastatel on Eestis kasvanud ka uimastisurmade arv. Mullu suri narkootikumide tarvitamise tagajärjel 123 inimest ning viimase kümne aasta jooksul uimastite tõttu surnud 933 inimest. "Uimastisurmade peamine põhjus on 3-5 aastat Eesti turul olnud sünteetilises uimasti fentanüül ehk niinimetatud valge hiinlane, mis on 100 korda kangem, kui tavaline heroiin. Nüüd on ilmud turule ka heroiinist 1000 korda kangem uimasti," märkis Vaher.

Valitsus moodustas neljapäeval siseministeeriumi ettepanekul uimastiennetuse valitsuskomisjoni, mis hakkab strateegiliselt suunama nii narkomaania ennetamise kui tõkestamisega seotud tegevusi.

Komisjon hakkab koordineerima ennetustegevusi ja pakkumise vähendamist. Uimastinõudluse vähendamine tähendab narkomaania ennetamist ja ühiskonnale tekitatava kahju vähendamist, see hõlmab näiteks laste tervisekasvatust koolis, ennetustööd riskirühmade laste seas ja tegelemist juba süstivate narkomaanidega. Uimastite pakkumise vähendamine hõlmab peamiselt jõustruktuuride jõupingutusi narkoäri tõkestamiseks.

Valitsuskomisjoni alalistele liikmetele kaasab komisjon ona töösse ka vabakonda ning teisi riigi- ja omavalitsusasutusi esindavaid asjatundjaid, et koos siduda eri asutuste tegevusi, tagada ühiste suundade ja tegevuste seire, vältida topelttööd ning kindlustada, et narkovastane võitlus oleks pideva tähelepanu all.

Siseminister peab iga aasta 1. aprilliks andma valitsusele ülevaate komisjoni tööst.

bns

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD