Menu

.      

THI aastamuutust mõjutasid märtsis enim eluasemekulutused

THI aastamuutust mõjutasid märtsis enim eluasemekulutused

Statistikaameti teatel oli tarbijahinnaindeksi (THI) muutus selle aasta märtsis võrreldes veebruariga üks protsent ning võrreldes eelmise aasta märtsiga 4,4 protsenti, enim mõjutasid aastases võrdluses hinnatõusu eluasemele tehtavad kulutused.

Kaubad olid 2011. aasta märtsiga võrreldes 3,6 ja teenused 5,9 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes tõusnud 10,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,3 protsenti.

Eelmise aasta märtsiga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle 40 protsendi. Sellest omakorda kolm neljandikku andsid aastataguse ajaga võrreldes 17,7 protsenti kallinenud soojusenergia, 13,7 protsenti kallinenud elekter ja 11,7 protsenti kallinenud gaas.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust kuuendiku ning 11,5 protsenti kallim mootorikütus seitsmendiku. Mulluse märtsiga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud munad (28 protsenti) ja taimeõli, vastavalt 28 ja 22 protsenti.

2012. aasta märtsis oli kartul 56 ja värske köögivili 12 protsenti odavam kui aasta varem.

Veebruariga võrreldes olid märtsis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks transport, toit ja mittealkohoolsed joogid ning alkohoolsed joogid ja tubakas, millest igaüks andis kogutõusust neljandiku. Mootorikütus oli 2,9 ning lennukipiletid 28 protsenti kallimad kui eelmisel kuul.

Toiduindeksile avaldasid enim mõju 13,4 protsenti kallinenud värske köögivili ja 16,5 protsenti kallinenud munad.

Tubakatoodete 7,6-protsendilise hinnatõusu põhjustasid uute tubakaaktsiisimäärade jõustumine alates 1. jaanuarist ning selle tagajärjel uute maksumärkidega tubakatoodete massiline müügiletulek märtsis.

bns

20 PÄEVA ENIMLOETUD