Luksemburgis kolmikmõrva tõttu kohtu all olev eestlane kahetseb tehtut

Luksemburgis kolmikmõrva süüdistusega kohtu all olev eestlane kahetseb kaitsja sõnul tehtut ning see võib olla asjaolu, mis võib hoida kohut maksimaalkaristuse ehk eluaegse vangistuse määramisest, vahendas ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera".

Eesti kodanikku Rainer Umdat kahtlustatakse kahe aasta eest toime pandud kuritöös, kus 15 minuti jooksul tapeti Luksemburgi väikelinnas 28-aastane eestlanna, 35-aastane Kõrgõzstani päritolu naine ning 45-aastane Luksemburgi ärimees.

Umdale määratud kaitsja Marc Lentz märkis, et kahtlusalune tunnistas tehtu koheselt üles, öeldes et mõrvad ei olnud ettekavatsetud.

"Ta mõistab tehtut ning tunneb kahetsust. 15 minuti jooksul tappis ta kolm inimest ja hävitas seeläbi ka enda elu. See võib olla üks asjaolu, mis lubab kohtul maksimaalkaristuse määramisest talle hoiduda," rääkis Lentz.

Esmaspäeval kuulas kohus hukkunuid lahanud arsti ning kahte Umdaga tööd teinud psühhiaatrit. Teisipäeval kõnelesid mõrvu uurinud politseinikud ja kahtlusalune. Kolmapäeval, kohtuprotsessi viimasel päeval, saavad sõna kaitsja ja prokurör.

Kohtus oli kohal ka Eesti aukonsul Luksemburgis Lex Thielen. "Tundub, et kohtualune palus mind kohale tulla, kui Eesti politsei oli talle soovitanud, et konsuli juuresviibimine on parem. Ma ei ole sellega nõus, sest Luksemburgi kohus ei tee kohtualustel vahet päritolumaa lõikes. Siiski olin kontaktis Eesti saatkonnaga ning peale seda kõnelesin nii kahtlusalusega, sotsiaaltöötajaga kui ja kaitsjaga. Eile [esmaspäeval] olin samuti kohal, kui kohtuprotsess algas," rääkis Thielen.

Luksemburgi meedias kõlanud väited, nagu oleks üks hukkunu olnud seotud rahapesuafääriga, Rainer Umda protsessi ei puutu. "Politsei, kohtunikud või teised protsessi osalised ei ole selles suunas uurinud ning sellel ei ole antud mõrvadega midagi tegemist," kinnitas Umda kaitsja Marc Lentz.

Umda vastu on kerkinud ka kahjunõuded. Maksimaalne karistus, mis võib teda ees oodata, on eluaegne vangistus. Umda on avaldanud soovi karistus Eestis kanda.

Kohus teeb Umda süüasjas otsuse kolme-nelja nädala pärast.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD