Valitsus arutab turvanõuded suure rünnakuriskiga hoonetele

Valitsus arutab neljapäevasel istungil määruse eelnõu, mis sätestab minimaalsed turvanõuded suure rünnakuriskiga objektidele.

Valitsus kehtestab määrusega suure rünnakuriskiga objektide füüsilise kaitse meetmed, mida valdaja hädaolukorra seaduse kohaselt peab rakendama, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile. Määruse kohaselt on suure rünnakuriskiga objekti kaitseks rakendatavad meetmed füüsiline välispiir, sisse- ja väljapääsukontrolli süsteem, jälgimisseadmestiku kasutamine, valgustus, turvaklaaside kasutamine ning mehitatud valve.

Eelnõu järgi on suure rünnakuriskiga objekti valdaja kohustatud tagama füüsilise välispiiri olemasolu, see võib olla aed, värav või muu selgelt eristatav füüsiline tõke. Objekti välispiir võib olla ka majasein. Kõrge rünnakuriskiga objektidel peab olema kehtestatud sissepääsu kord ning olema tagatud inimeste ja sõidukite sisenemise ja väljumise tuvastamine. Samuti peavad sellistel objektidel olema jälgimisseadmed, mille salvestist tuleb säilitada vähemalt kuu.

Kõrge rünnakuriskiga objektidel peab olema piisav valgustus, et tuvastada ründeohtu või rünnakut raskusteta. Kuna valgustugevuse määramisel ja vastavate nõuete kohaldamisel tuleb arvestada nii vajaduste kui linnaruumis kehtivate piirangutega, ei ole määruses piisava valgustustugevuse mõistet täpselt paika pandud.

Kõrge rünnakuriskiga hoone aken või klaassein, mis asub objekti välispiiri pool, peab olema turvaklaasist või kaetud turvakilega. Turvaklaas või akende katmine turvakilega aitab vähendada plahvatuse korral klaasi purunemisest tekkivate kildude ohtlikkust. Nii turvaklaas kui akende turvakiled on jaotatud määruse eelnõus alamkategooriatesse.

Kõrge rünnakuriskiga objekti valdaja peab rakendama mehitatud valvet ajal, mil objektil on tavapärane tööaeg. Mehitatud valve tähendab eriväljaõppega personali kaasamist objekti turvalisuse tagamisele.

Valitsuse määrus sätestab ainult turvalisuse miinimumnõuded ning objekti valdajal õigus rakendada ka rangemaid nõudeid. Teatud juhtudel on see vajalik tulenevalt riigi või objekti valdaja võetud rahvusvahelistest kohustustest.

Hädaolukorra seaduse kohaselt on suure rünnakuriskiga objektiks elutähtsa teenuse osutamiseks kasutatav territoorium, ehitis või seade, mille füüsiline kahjustamine või hävitamine häirib oluliselt kogu elutähtsa teenuse toimepidevust ning mille ründamiseks on seetõttu suur tõenäosus. Nende objektide täpse loetelu kinnitab valitsus korraldusega.

Järelevalvet meetmete rakendamise üle teeb eelnõu kohaselt kaitsepolitseiamet.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD