Poola koliks NATO lennukid Ämarisse

Poola ja Leedu üha halvenenud suhted on viinud selleni, et Poola ametiisikud ähvardavad kolme Balti riigi õhuturbeks mõeldud ühise Leedus Šiauliais asuva lennubaasi kolida Ämarisse, kirjutab Postimees.

NATO lennubaasi asukoha üle ei saa otsustada Leedu üksinda, kuid aprilli lõpus asub Balti õhuruumi valvama Poola ja seetõttu tõusis Šiauliai lennuvälja küsimus päevakorda.

"Poola diplomaatide hulgas on teatud grupp, kes uue taktikalise võttena püüab Balti riikide vahele kiilu lüüa. See on väga ohtlik asi," kommenteeris NATO lennubaasi Eestisse ümberkolimise mõtet rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Tomas Jermalavičius.

Ajaleht kirjutab, et paari aasta pärast lõplikult valmiv Ämari lennubaas tuleb Šiauliai omast moodsam ning selle võimaluse kasutamata jätmine pole Eesti ja NATO huvides. "2015. aastal jõutakse Ämari lennuvälja ehitamisega niikaugele, et õhuturbehävitajad saaksid seal alaliselt tegutseda. Eesti eesmärk on, et tulevikus võiks üks kolmest iga-aastasest rotatsioonist paikneda Ämaris," ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD