Kohus mõistis häirekeskuselt välja ligi 30 000 euro suuruse kahjutasu

Pilt on illustratiivne  Foto: Aigar NagelTartu halduskohus mõistis häirekeskuse Lõuna-Eesti keskuselt kaebajale tekitatud kahju hüvitisena välja ligi 30 000 eurot.

Tartu halduskohus mõistis neljapäeval abikaasa kaotanud inimesele  häirekeskuse Lõuna-Eesti keskuselt kaebajale tekitatud kahju hüvitisena välja 29 906 eurot ja 31 senti, lisaks peab häirekeskus tasuma 938 euro ja 64 sendi suuruse menetlusabi ja -kulu, teatas Tartu kohtumaja pressiesindaja BNS-ile.

2006. aasta 4. märtsil kutsusid kaebuse esitaja ja tema abikaasa kahel korral viimase tervisliku seisundi halvenemise tõttu välja kiirabi. Häirekeskuse päästekorraldaja aga töötles hädaabikõnesid mittenõuetekohaselt ja selle tõttu viibis kiirabibrigaadi väljasaatmine. Kaebuse esitaja abikaasa suri teistkordse hädaabikõne ajal.

Tartu maakohtus mõistis häirekeskuse töötaja 2009. aastal süüdi teise inimese eluohtlikku või tema tervist raskelt kahjustada võivasse olukorda asetamise ja jätmise eest. Juhtumi tagajärjel surnud naise abikaasa esitas kohtule kaebuse nii varalise kui mittevaralise kahju hüvitamiseks.

Halduskohus leidis, et häirekeskuse ja tema töötaja ülesanded olid samasisulised, mistõttu on töötaja rikkumine ja tegevusetus antud õigussuhtes omistatav häirekeskusele. Kaebajal oli õigustatud ootus hädaabikõnedele õiguspärasele reageerimisele ja kiirabibrigaadi õigeaegsele saabumisele.

Maakohtu kriminaalasja otsusega on tõendatud, et häirekeskus asetas ja jättis avaliku võimu kandjana naise eluohtlikku olukorda. Avaliku võimu kandja süü tekkimiseks piisab sellest, kui tema nimel tegutseb süüliselt füüsiline isik. Häirekeskus ei ole tõendanud, et kaebaja abikaasal varasemalt diagnoositud haigus oleks põhjustanud tema surma ka siis, kui häirekeskus ei oleks vaidlusalusel päeval käitunud õigusvastaselt tegevusetult.

Häirekeskuselt väljanõutud summast moodustab 9906 eurot ja 31 senti varaline ja 20 000 eurot mittevaraline kahju. Varalise kahju moodustasid kaebaja kantud matusekulud ja kaebaja pereliikme rehabilitatsiooniga seoses tekkinud kulud. Mittevaralise kahju õiglase summa määramisel arvestas kohus käesoleva juhtumi asjaolusid, ühiskonna üldise heaolu taset, üldist võrdsuspõhiõiguse tagamiskohustust ja kohtupraktikat samalaadsetes vaidlustes.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD