Menu

.      

AJALUGU Linda rahvamaja jääb suletuks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kunagi kuuma peopaigana tuntud Linda rahvamaja ootab paremaid aegu.

Teisipäev, 1. september 2009 Võrumaa Teataja

RAHAPUUDUS ❯ Antsla vallas Kobelas asuv Linda rahvamaja on kevadest saadik suletud, vallavalitsus põhjendab otsust rahanappusega.

Kobela elanike sõnul pole neil rahvamaja sulgemise järel enam kooskäimise kohta. Vallavalitsuse otsus ei meeldi ka valla kultuuritöötajatele.

Vallavanem Tiit Tõnts tunnistab, et hoone sulgemine on inimestele valuline. Tema sõnul on selle kandi rahval kooskäimise koht siiski olemas. „Kobelas on aktiivne MTÜ, millel on ruumid Linda raamatukogu kõrval,” sõnas Tõnts.

„Märtsi algul toimus rahvamajas Võru, Valga ja Põlva maakonna levimuusikapäev, mis oli küll varasematest tagasihoidlikum,” meenutas Eevi Mihhailov viimast Kobelas toimunud üritust.

Kümme aastat majas koristajana töötanud naine on koondamisteate juba kätte saanud.

Hoones suured küttekulud

Sulgemise peapõhju seks on suured küttekulud. Mihhailovi sõnul kulus maja kütmiseks iga kuu 40 000-50 000 krooni.

Vallavanema sõnul maksis küte aastas 400 000 krooni. „Maja kinni panek oli vaesel ajal hädavajalik, et kulutusi piirata,” ütles Tõnts.

Majas asuvad veel kohalik raamatukogu, õmblusfi rma Serv-In-Tex ja kauplus. Raamatukokku on paigaldatud maaküte.

„Kui maja külmade ilmade saabumisel kütteta jääb, külmuvad veetorud ära,” kardab Mihhailov.

Tõnts lubas küttesüsteemi antifriisi panna, see ei lase süsteemil külmuda.

1973. aasta jaanipäeval avatud maja vajab hädasti kapitaalremonti. Hoone lagi ja seinad ootavad soojustamist, osa aknaid uutega asendamist, saali põrand väljavahetamist jne.

Rahvamaja sulgemine ei rõõmusta kedagi

Antsla kultuuri- ja spordikeskuse kunstilise juhi Marika Lalini sõnul on Kobela rahvamaja sulgemine kultuurikeskusele suur löök, sest kõik suuremad peod toimusid just Kobelas.

„Kui üritus toimus Kobelas, tuli sinna palju kohalikke elanikke.Antslas käiakse tagasihoidlikult,” lausus Lalin.

Kohalikel oli oma rahvamajja lihtne minna, sest piisas vaid riiete vahetamisest. Antslasse peab aga sõitma, kuid õhtusel ajal liigub ühissõidukeid hõredalt.

„Linda rahvamajas korraldatud pidudel ei olnud kunagi alla 150 inimese. Kultuurikeskuses toimunud pidudel on koos Antsla ja Kobela inimestega olnud kõige rohkem 40 inimest,” ütles Lalin. Tõnts ei usu, et keegi remonti vajavat maja ostab. „Võib-olla saame maja tulevikus MTÜle üle anda. Kaalume ka hoone maaküttele viimist, kuid praegu ei ole selleks raha,” sõnas ta.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD