Menu

.      

Võrumaa Arenduskeskus jagas Võru maakonna kõrgeimaid autasusid

  • Kirjutas Lota Vana

Fotol (vasakult paremale): Tiit Toots, Jaan Randvere, Virve Tamm, Asta Pazuhanitś, Mirjam Mõttus, Mati Pakler, Maria Tammik, Rita Ruusmäe, Marko Tolga, Hingi Uue ja Raul Kudre.

Foto autor: Tiina Männe


Võrumaa Arenduskeskuse nõukogu esimees Raul Kudre ja juhatuse liige Tiit Toots andsid Võru Kandles toimunud pidulikul kontsert-lavastusel üle Võru maakonna vapimärgi, teenetemärgid ja tänukirjad.

Nii nagu ka kontsert-lavastuse teema, olid 106. Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud sündmusel peetud kõned kantud unistustest ja unistamisest. Võrumaa Arenduskeskuse  juhatuse liige Tiit Toots ütles oma aastapäeva kõnes, et unistada tasub suurelt ning keeruliste teemade puhul ei saa lootma jääda, et kuskil keegi üksinda vastutab. Ta lisas, et maakonna kõrged tunnustused pälvisid need inimesed, kes on panustanud meie maakonna heaolu parandamisse ja lootusrikkama tuleviku loomisesse.

Sel aastal pälvis Võru maakonna vapimärgi pikaajalise ja tulemusliku töö eest Võru maakonna laste ja noorte liikumis- ja spordiharjumuste arendamisel Virve Tamm. Tamm on töötanud alates 1975. aastast Mõniste koolis kehalise kasvatuse õpetajana ning tema eestvedamisel on korraldatud nii arvukalt spordiüritusi kui ka laiendatud Mehkamaal spordialade harrastamise võimalusi. Vapimärki vastu võttes ütles Tamm, et see tuli talle suure üllatusena. “Ma tänan oma õpilasi ja kolleege, sest ilma nendeta ei oleks ma neid tegevusi teinud,” sõnas ta.

Maakonna teenetemärke jagati välja kolm. Neist ühe pälvis kõigile tele-ekraanidelt tuttav Mirjam Mõttus, kellele anti teenetemärk pühendunud tegevuse eest Võru  maakonna inimeste, piirkonna eripärade ja uudiste kajastamise eest meedias. “See on mulle väga oluline. Nagu umbes lapsele on kõige tähtsam, et tema ema märkaks teda, on mulle oluline, et ennekõike minu kogukond märkaks,” ütles Mõttus teenetemärgi laureaadina oma tänukõne alguses. 

Mõttuse ajakirjanikutöö on keskendunud Kagu-Eesti uudiste edastamisele televisiooni ja raadio kaudu. “Mida aastaid edasi seda rohkem me näeme kuidas mõtlemine on tsentraliseerunud pealinna ja kui me ise seisame varbad sissepoole ja pilk maas, siis nii jääbki,” arutles Mõttus, “Me peame iseennast suureks tegema ja isegi suuremaks kui on vaja, sest teisiti me lihtsalt ei saa,” ütles ta.

Lisaks pälvis teenetemärgi armastatud dirigent ja muusikapedagoog Jaan Randvere. Ta on asutanud ja edukalt juhtinud muusikakooli sümfooniaorkestrit ning tegutsenud ansamblites nagu Hea Story ja Hetero. Oma panuse on ta andnud ka õppematerjalide koostamisse ning olles pikaaegselt muusikakooli hoolekogu liige.

Teenetemärgi laureaadina astus lavale ka Hingi Uue, keda tunnustati tema hingestatud panuse ja pikaajalise töö eest Lõuna-Eesti haigla psühhiaatriaosakonna õendusjuhina. Uue on selles ametis töötanud üle kolmekümne aasta, pakkudes elanikkonnale märkimisväärset abi. Ta on oluliselt tõhustanud psühhiaatrilise abi kättesaadavust nii psühhootiliste kui ka sõltuvushäiretega patsientide jaoks.


Võrumaa arenduskeskuse tänukirja pälvis kuus tegusat kodanikku:

Mati Pakler -  pikaaegse töö eest Võru maakonna ajaloo säilitamisel fotodel ja tutvustamisel noorematele põlvkondadele.

Rita Ruusmäe - pikaaegse ja tänuväärse töö eest autokaupluse müüjana.

Maria Tammik - hingestatud panuse eest Obinitsa Pensionäride Seltsi eestvedajana ja kogukonna hoidjana.

Marko Tolga -  tunnustust vääriva panuse eest veemajanduse arendamisel AS Võru Vesi arendusjuhina.

Asta Pazuhanitś - pikaaegse panuse eest koolielu juhtimisel ja õpilaste arengu toetamisel.

Riina Paat - järjepideva panuse eest Eesti Punase Risti Võrumaa Seltsi eestvedajana esmaabiõppe – ja koolituste korraldamisel. 


Eesti Vabariigi aastapäeva traditsiooniline kontsert-lavastus toimus Võru Kandles. Kontsert-lavastus kandis nime „Unistus oled sina ise“, mille lavastas Võrus sündinud näitleja ja lavastaja lavastaja Merilin Kirbits. Lavastuses astusid üles: akordionist Maimu Jõgeda; solist Anni-Amii Purga (Võru Kreutzwaldi Kool) ja Punamütsikese lasteaia laululapsed  (juhendaja Annika Pilvistu); muusikud Elo ja Jan Rahman; Tantsukool Tantsutsoon, juhendaja Egely Sarv; Seto Miihi Summ, juhendaja Rein Järvelill. Lavastuse vahetekstides esitas Karel Käos Merilin Kirbitsa, Valdur Mikita ja Jaan Tätte loomingut ning lavastust ilmestasid näitlejate poolt sisse loetud tekstid Võru maakonna inimeste unistustest.Kandle fuajees ilmestas vastuvõttu selleks õhtuks loodud näitus “Meie inimeste unistused”. Näitus valmis ühises koostöös meie inimeste ja organisatsioonidega. Täname kõiki, kes meiega oma unistusi jagasid.  

Kandle fuajees ilmestas vastuvõttu selleks õhtuks loodud näitus “Meie inimeste unistused”. Näitus valmis ühises koostöös meie inimeste ja organisatsioonidega. Täname kõiki, kes meiega oma unistusi jagasid. 

Võrumaa Arenduskeskus tänab kõiki organisatsioone, asutusi, inimesi, kes usaldasid meid ja kelle abiga loodi lavale kuusemets.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD