Menu

Neli valdkonda, mida internet on kõige rohkem muutnud

  • Kirjutas Sisuturundus

Maailm muutub ja tihtipeale kiiremini, kui keegi oskab oodata. Selleks, et ennustada, mis valdkonnad võivad tulevikus muutuda ning seeläbi ka meie elu mõjutada, on abiks pilgu heitmine minevikku. Millised on need valdkonnad, mida interneti tulek ja kasv viimase kümne aasta jooksul on enim muutnud.

Millal sa viimati paberlehte või paberraamatut lugesid?

Interneti vahendusel pakutav meelelahutus tähendab seda, et trükimeedia on pidanud oma turuosa koomale tõmbama. See kehtib nii raamatute, ajakirjade kui ka ajalehtede kohta. Raamatumaailmas on esile kerkinud e-raamatud ning audioraamatud. Lugeda saab arvutitest, tahvelarvutitest, nutitelefonidest ning spetsiaalsetest e-lugeritest. Olemas on näiteks Elisa Raamatu lugemisrakendus ja Tallinna Keskraamatukogu pakub e-raamatute laenutusvõimalust.

Ka ajakirjandusmaailm on avastanud e-väljaanded. Samamoodi nagu saab teha paberlehe kuu- või aastatellimuse, saad nüüd tellida ajalehe või ajakirja e-väljaannet. Lisaks on klassikalise ajakirjanduse kõrvale tekkinud teisedki meediaväljundid. Tihtipeale levivad uudised just erinevate sotsiaalmeediaplatvormide – Twitter, Facebook, Snapchat – kaudu. 

Meelelahutus on paari kliki kaugusel

Klassikaliste televiisorikanalite asemel on esile kerkinud voogedastusteenused nagu NetFlix, Hulu ja Amazon Prime. Muusikamaailmas aga Pandora ja Spotify. Selle asemel, et osta CD-sid ja neid endaga kaasas kanda, on palju lihtsam laadida alla rakendus ja selle vahendusel pakutavat nautida.

Erinevaid mänge, nii telefonis kui arvutis mängimiseks, tuleb rohkem kui kunagi varem. Lisaks on mängukvaliteet kordades paremaks muutunud. Seda siis nii mängude enda kvaliteedi poole pealt kui ka interneti kiiruse tõttu. Parema kvaliteediga mängudega on kaasa läinud ka kasiinode maailm ning laia valikut kõrge kvaliteediga mänge pakub näiteks ka äsja avatud online kasiino SuperCasino.

Võib öelda, et pole enam mingit põhjust kodust kasiinosse minna, online kasiinod pakuvad suuresti sama - erinevad slotimängud ning ka kaardimängud. Kõik vanad head lemmikud. Interneti teel pakutava meelelahutuse boonuseks on ka see, et see on kättesaadav igal ajal ning igal pool. Ei ole enam mingit kindlat kellaaega, mille järgi oma aega planeerida ning saab nautida asukoha vabadust. Kui sa tahad minna maakodusse puhkama, ei tähenda see seda, et meelelahutus peaks linna maha jääma. Internet toob mängud sinuni.

Soeta kõik vajalik kodust lahkumata

Kas selline pilt on tuttav: Sul on vaja uusi riideid või näiteks diivanit. Käid ühest poest teise, võrdled hindu, leiad parema pakkumise ning pead ette võtma sinna ühte poodi tagasimineku.  Ja ongi kogu päev läinud. Olgem ausad, varem oli see normaalsus, ent nüüd kohtab seda aina vähem, sest online poed toovad ostlemisvõimaluse koju kätte.

Interneti olemasolu pole muutnud niivõrd seda, mida me ostame, vaid kuidas me ostame. Kauplejad on pidanud selle vooluga kaasa minema ning nüüd ongi e-poe olemasolu kujunenud vaat et olulisemaks kui klassikaline poeruum. Kliendid armastavad ostukogemuse lihtsust, hindade võrdlemine on kiire, ligipääs on ka suurematele poodidele, mis on kodulinnast võib-olla mitmesaja kilomeetri kaugusel ning kõik tellitu tuuakse mugavalt koju või pakiautomaati. Lisaks on võimalus tellida endale vajalik välismaalt, kus on oluliselt suurem turg ning tihtipeale ka odavamad hinnad. 

Maailm on muutunud väiksemaks

Suures plaanis on reisimine muutunud lihtsamaks ning kiiremaks. Tänu viisavabaduse programmidele on piiriületus lihtsam. Lennupiletite langenud hinnad on muutnud reisimise odavamaks. Kõige suuremat muutust tunnevad aga tõenäoliselt reisiagendid ja reisibürood. Kui varem kulges välismaale minek suuresti reisiagentide vahendusel ning giidide abil, siis tänapäeval leiab vajaliku info vaid paari hiireklikiga ilma kodust lahkumata. Seetõttu eelistavad inimesed üha rohkem reisi ise kokku panna, mitte selle eest kellelegi maksta. 

Aga ka teised valdkonnad peavad muutustega toime tulema. Pikalt on reiside üheks suurimaks kuluartikliks olnud majutus, eriti kui soovitakse reisil olla kauem kui paar päeva või nädal. Paljudele inimestele on vastukarva olnud ka suurtes kombinaathotellides ööbimine või surve piirduda üksnes tavaliste turistide sihtkohtadega. Majutust vahendavad lehed nagu Airbnb ja Vrbo on seda muutunud, pakkudes inimestele võimalust rentida välja oma kodu ning reisilistele võimalust kasutada odavamat ning omapärasemat majutusvõimalust.

Lisaks odavamatele lennupiletitele on muutus tabanud ka autotranspordi maailma. Kohalike taksode kasutamise asemel on abiks rakenduste vahel jagatavad sõidupakkumised – Lyft ja Uber. Otsustades minna jala või rendiautoga, pole muret, et pead tormama paberkaarti ostma. Kaardirakendused toimivad edukalt igas nutitelefonis ning nii online kui offline.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD