Menu

.      

Loomapark otsib karuaediku kõrguse osas õigust riigikohtust

Alaveski mõmmikud eelmise aasta suvel.	    Foto: ANDREI JAVNAŠAN / FOTOSFERA

Võrumaal asuv Alaveski loomapark on kaevanud veterinaar- ja toiduameti (VTA) poolt karuaediku kõrgusele esitatavad nõuded riigikohtusse, sest alama astme kohtud jätsid loomapargi kaebused VTA ettekirjutuse peale rahuldamata.

Alama astme kohtud jätsid Alaveski kaebuse veterinaar- ja toiduameti ettekirjutuse peale rahuldamata ning nõustusid ameti ettekirjutuses märgitud nõuetega, ütles BNS-ile Eesti Loomakaitse Liidu jurist Piret Tees. Ta lisas, et riigikohus pole kassatsioonikaebusele veel vastanud.

Teesi sõnul on kohtud siiani nõustunud veterinaar- ja toiduametiga, et karude aia minimaalne kõrgus peab olema 3,5-4 meetrit ning aia ülaosas peab olema sissepoole kalduv eend. Küll aga on nii Alaveski loomapark kui ka loomakaitse liit seisukohal, et karude aedik vastab Eesti õigusaktide nõuetele ning karude põgenemine on efektiivselt takistatud.

"Tarastus ja sellega seotud konstruktsioonid on heas seisukorras, aediku kõrgus on 2,4 meetrit, mis on karupoegade pidamiseks ja nende põgenemise takistamiseks piisav," rääkis Tees. "Vaidlustatud ettekirjutuses puuduvad põhjendused, millest nähtuks, et aia kõrgus peab olema 3,5-4 meetrit. Kohtud ei ole nimetatud asjaolule hinnangut andnud, vaid on nõustunud veterinaarameti hinnanguga."

Tees rõhutas, et selline nõue tarastuse kõrgusele ei tulene ühestki õigusaktist ja lisas, et seetõttu jääb ebaselgeks, millele tuginedes kohtud veterinaar- ja toiduameti hinnanguga tarastuse kõrguse osas nõustuvad.

"Nii kohtud kui ka veterinaaramet ei ole hinnanud aediku ohutust tuginedes kõikidele objektiivselt tuvastatavatele asjaoludele - seal hulgas ka asjaolule, et karupoegadel puudub võimalus aiale üldse läheneda seespool asuva elektrikarjuse tõttu ja aiast üle ronimist takistab lisaks ka poolel kõrgusel paiknev elektrikarjus, mis töötab ka voolukatkestuse korral. Lisaks on maa sisse paigaldatud võrk, mis välistab karude põgenemise aia alt. Kuna ameti töötajad pole võrku näinud, siis asuti seisukohale, et see puudub. Samas oleks loomapark saanud võrku ametnikele näidata," rääkis Tees.

Kokkuvõtvalt ei ole Teesi sõnul nii veterinaaramet ega kohtud arvestanud kõiki loomapargi poolt kasutusele võetud turvameetmeid karude põgenemise välistamiseks ning lähtuvad jäigalt sellest, et aia kõrgus peab olema 3,5-4 meetrit, mida aga ükski kehtiv õigusakt ei kohusta.

"Selline positsioon on hämmastav ning nii  Alaveski Loomapark kui ka loomakaitse liit on endiselt seisukohal, et veterinaarameti ettekirjutus on õigusvastane ja tuleb tühistada," sõnas Tees.

Alaveski loomapargi karuaediku tara kõrguse suurendamist nõudis veterinaarameti Võru osakond. Loomapargil aga pole raha aedikut ameti nõuetele vastavaks ehitada ning praegu otsitakse võimalusi kolme noorkaru äraandmiseks lähiriikide loomaparkidesse.

20 PÄEVA ENIMLOETUD