Menu

.      

Alaveski loomapargis neli väikest karupoega

Mõmsiku ja Harri neli väikest  poega kümblemas. Foto: ANDREI JAVNAŠAN NOORED KARUD • Alaveski loomapargis sirgub neli väikest karupoega, keda saab seal kuni septembrini vaatamas käia. Tegemist on loomapargi karupaari, Mõmsiku ja Harri poegadega, kes sündisid selle aasta 9. jaanuaril ning on praegu viiekuused. Seega on loomapargi peremehel-perenaisel hetkel kantseldada tervelt seitse karukest – lisaks karuperekonnale elavad seal ju ka läinud aastal Väike-Maarjast toodud kolm noort karu.

Kuigi loomapargi peremees ja perenaine suhtuvad oma hoolealustesse suure armastusega, ei ole karupidamine kergete killast. „Korraga tuleb tuua kaks 20-liitrilist ämbrit toitu,” naerab peremees Rein Kõiv ja räägib, et karude üheks põhitoiduks on lõhepead. Võrreldes krooniajaga on ühe lõhepea hind kõvasti kallinenud – kui siis sai selle kätte kuue sendi eest, siis nüüd tuleb välja käia 36 eurosenti. Nii et hind on 90 korda kallim! Lõhepäid kulub karudele aga palju – ühes kuus söövad nad neid ära rohkem kui 572 kg. Kui karusid lõhedega toitma hakataks, läheks eelarve hoopis lõhki – sel juhul kuluks nende söögile 5000 eurot kuus.

Ent ega toit ainus kuluartikkel ole. Lisaks sellele läheb kolme karupoja kiipimine maksma 756 eurot, mis on loomapargi kahe kuu käive. Küsimusele, miks loomapargi pidamisega üldse tegeleda, kui see nii raske ja kulukas ettevõtmine on, ütleb Rein Kõiv naeratades: „Aga midagi peab ju tegema!” Ja eks need loomad ole ka peremehele-perenaisele aastatega armsaks saanud. Rein Kõiv räägib suure südamesoojusega, kuidas Mõmsiku puuri tohib minna ainult perenaine, kes emakaru üles kasvatanud, ja kuidas isakaru Harriga saab paremini läbi tema.

Harri ja Mõmsiku neljast väikesest pojakesest, kes praegu oma ema Mõmsiku puuris hullavad, on loomapargi külastajatel rõõmu kuni septembrini. Siis lähevad kaks väikest karupõnni Leetu ja ülejäänutele otsitakse samuti uut elukohta. Väike-Maarja karukesed lähevad jällegi Riia lähedal asuvasse Kekava loomaparki.

Karupoegi tasub Alaveski loomaparki vaatama minna hommikul kella 11-12 paiku, kui nad on kõige aktiivsemad, või õhtul pärast kella 16.{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD