Menu

.      

Kolme karupoja pärast jätkuvad kohtuvaidlused

Foto: ANDREI JAVNAŠAN

KEERDSÕLM • Alaveski loomapark esitas teisipäeval apellatsioonikaebuse Võrumaa veterinaarkeskuse ja keskkonnaameti ettekirjutuste kohta, millega nõutakse kolme karupoja aediku nõuetele vastavusse viimist. Veel nõutakse, et karupojad tuleks kiiremas korras ära anda teistesse loomaaedadesse või loomaparkidesse.

„Meie hinnangul vastab aedik nõuetele ning seda on Võrumaa veterinaarkeskuse spetsialist ise enne ka kinnitanud,” lausus Alaveski loomapargi juht Rein Kõiv.

Karupoegade vastuvõtmisest on tema sõnul huvitatud nii Läti, Leedu, Poola kui ka Venemaa loomaiad või loomapargid. „Bürokraatia tõttu ei liigu asjad aga nii kiiresti, kui meilt nõutakse,” lausus Kõiv. „Meile tehtud etteheited lähtuvad näiteks karupoegade aediku kõrgusest, mis ei ole aga sisuline probleem.”

Karupoegade vastu tunneb huvi Läti Ķekava loomapark, mida juhtiv abilinnapea tegeleb Kõivu sõnul praegu detailplaneeringutega ja keskkonnamõjude hindamisega. „Ka tugevate aedikute ehitamine võtab omajagu aega,” lisas ta.

Läti Ķekava loomapark oleks Kõivu sõnul kolme karupoja tuleviku suhtes praegu kõige reaalsem ja kiirem lahendus. „Me teame, et see loomapark jätab need kolm karupoega kokku. Vendasid ei lahutata, nad saavad olla ka edaspidi koos.” Alternatiiviks on tema sõnul Leedu ja Venemaa loomaaiad.

Rein Kõivu nõustab selles vaidluses Eestimaa Loomakaitse Liit, mille liige ka Alaveski loomapark on.

Võrumaa Teataja käsitleb järgmises lehes pikemalt, kuidas riigi soovil Väike-Maarja kandis metsas emata jäänud kolm karupoega Alaveski loomapargis kostile võeti, ning nüüd võib ettekirjutuste määramine ja võimalike sunnirahade nõudmine panna loomapargi sellisesse olukorda, et karupojad tuleb samamoodi hukata, nagu Alaveskis elanud hundipere.

20 PÄEVA ENIMLOETUD