Rohkem Missosid igasse maakonda!

„Tule maale” kampaania, mis tõi Misso valda aastaga elama 16 peret, näitab, et kui idee on hea, võib käputäie inimestega korda saata nii mõndagi.

Veel aasta aega tagasi oli Misso vald väga nutuses seisus. Pärast aastakümneid kestnud elanikkonna vähenemist oli valla elanike arv langemas alla 700. See pani omakorda löögi alla kohaliku kooli, lasteaia ja kaupluse tegevuse jätkumise. Ettepanekud liituda kas Vastseliina-Orava või Meremäe-Mikitamäe-Värska valdadega olid tagasi lükatud. Selle kõrval pommitas väikest valda kohtuasjadega suur üleriigiline autovedajate ettevõte. Tallinnast 300 km kaugusel asuv väike vald oli jäetud saatusega üksi ja tundus, et murdub koorma all.

Nagu ikka elus, sünnivad kõige suuremates raskustes tihti kõige paremad ideed ja otsused. Misso valla ettevõtja Tiit Niilo ja vallavanem Urmas Peegel otsustasid algatada kampaania elanike maalekolimise hõlbustamiseks. Möödunud aasta 30. augustil ilmus Maalehes selleteemaline artikkel ja Niilo üleskutse.

Esimene reaktsioon oli ühelt poolt elevust tekitav, teiselt poolt parastav. Misso valla esindajaid peeti peast põrunuteks, sest oli ju teada, et ega keegi maale kolida ei taha. Asi oli koguni nii hull, et Misso valla inimesi parastati isegi nende oma erakonna, IRLi sees.

Ent nagu öeldakse, julge hundi rind on rasvane. Kuigi „Tule maale” tugines ainult mõnede valla elanike initsiatiivile ega saanud vallalt mingit toetust, õnnestus asi ära teha. Iseenesest polnud selles midagi keerulist: luua andmebaas tühjalt seisvatest majadest, tutvustada seda maale elama kolimisest huvitatud inimestele ja pakkuda maale kolinutele moraalset tuge.

Misso fenomen näitab, et enamasti pole suurte asjade tegemiseks vaja palju raha, vaid julget pealehakkamist ja usku endasse. Misso projekti edust tiivustatuna on kodanikualgatuse korras loodud üle-eestiline projekt „Maale elama” ja kevadel toimus esimene selleteemaline mess Tallinnas. Misso projekti eestvedajaid kutsutakse kogemusi jagama teistesse maakondadesse.

Comments  
  -1

Quoting to: Appi:

Kas sa oma tervet elu, igat sammu ette ennustad? Ja tead igal sekundil, mis tulev minut endaga toob? Seega: valige õigesti:):)?


4 parteid on ennast aastate jooksul piisavalt tutvustanud - seega valida pole raske :)
  +2
[quote name="Aidake, appi,"]Appi. Ise tuleb aidata, kõigepealt valimistel teha õige valik.
10-15 aastat on vallavalitsus koos käinud ja maavalitsuses käinud ja nämmutanud tugevustest ja nõrkustest, võimalustest ja ohtudest. Mis sellest kasu on olnud!?

Mina panustan Missosse ja Rõugõsse, kui minnu valite!
  -3
Kas sa oma tervet elu, igat sammu ette ennustad? Ja tead igal sekundil, mis tulev minut endaga toob? Seega: valige õigesti:):)?
  +7
Appi. Ise tuleb aidata, kõigepealt valimistel teha õige valik.
10-15 aastat on vallavalitsus koos käinud ja maavalitsuses käinud ja nämmutanud tugevustest ja nõrkustest, võimalustest ja ohtudest. Mis sellest kasu on olnud!?

Kõrgelt kvalifitseeritud kaadrit pole – rahvusvahelise panga filiaali, ega ka kõnekeskust ei tule.
On loodusvarad – puit, savi – juba kasutusel, päris suure lisandväärtusega tooteid tehakse – jätkata.
Taastuvad varad – piim, liha – juustud, kohupiimad – jätkata.
Siis veel üks vara – gaas – alumiiniumisulatus?

Kõige suurem vara on asukoht – Euroopa Liidu ja Venemaa piir.
Venemaaga asjaajamine on alati poliitiline, et ei ole nii lihtne, et singi- või kurgikoorem haagisele ja suund Pihkva või Petrogradi turule. Siin ei tule kahjuks mitte nii pea muutusi ning vallavalitsus ei too muutusi.

Bensiinivedamine oli normaalne piirikaubandus, kogu maailmas toimub selline kaubandus.
Nüüd küsingi, mida tegi vallavalitsus?
Et piirile tekkisid järjekorrad, see näitas ainult korraldamatust. Järjekorrad, see on inimesed, oli võimalus, kullaauk.
Miks ei kerkinud korralikku sööklat/kohvikut, parkimisplatse?
Vallavalitsus ei saa luua töökohti ega asutada ettevõtteid, aga vallavalitsus saab ettevõtlust kas toetada või takistada.

Mõelge, keda ja mida vallavalitsus on toetanud. Ja siis valima.
  +1
Ei taha meie küll vaest setumaad siia.
  -1

Quoting Kiislerile:

Tee siis juba igalpool sarnast haldusreformi,saaksid paljud vallad päästetud.


et mille eest päästetud?
või kuhu päästetud?
inimestele teise võimaluse pakkumine on ju õige, aga umbe segane on mida need inimesed tegema hakkavad? suvi ka läbi.
kui Kiisleri rahad otsa saavad ja majade kõpitsemine lõpeb, kas hakatakse vana rasva või sotsiaalabi peal elama? kui kaua?
umbe valest otsast on üritusega alustatud. mille pärast sel üritusel vänge partei ja Setumaa maik man on, kui see peamine ei ole?
  +3
Tee siis juba igalpool sarnast haldusreformi,saaksid paljud vallad päästetud.
  +2
Tundub olevat rohkem IRL valimiseelne ajupesu atikkel lollikestele, ja ullikesi Võrumaal jätkub, kuna normaalsed suuremas osas piirkonnast lahkunud.
  -5
Kiirleri reformi Võrumaa (Uus-Setumaa) näitel

Eesmärgiks on valdasid nii liita, et IRL võimule pääseks.
Näide. IRL on Missos võimul ja Meremäel tugev esindus volikogus. Misso ja Meremäe ühisvallas pääseks võimule kindlasti IRL.
Näide2. Misso 680 elanikku ja Meremäe 980 elanikku on kokku 1360. Vastseliinas on küll 2000 elanikku, kuid kuna Vastseliinas on ikka ka mõni IRL toetaja, siis võiks ju ühinemist kaaluda. Kõhklused on praegu veel suured - " .... reformi järel on Vastseliina inimestel raske tunnistada, et tegemist on nüüd seto vallaga .... "
Näide3. Oraval ja Värskas on tugev Konservatiivide esindus. Kui õnnestuks saavutada Konservatiividega koostööleping (refide ja sotside vastu?), lisades ka Meremäe ja Misso Konservatiivide valijad,
siis võiks Vastseliinast täiskiirusel peatumata üle sõita ja suunduda Võru peale. (kus juba parteistatud maavanem ja IRL-Konservatiivide liit VVV ees ootamas)

Et Meremäe, Orava ja Värska on Setumaa vallad, siis setotama!
http://www.postimees.ee/2082432/eelnou-seab-omavalitsustele-vabatahtlikuks-uhinemiseks-tahtaja
  +6
jäeti Misso vald üksi. võib-olla tehakse riigi rahadega ühe partei valimiskampaaniat. või ei tehta?
  +10
Naljakas on see elu"Mine maalt!" ja "Tule maale!",miks need kohalikud inimesed siis ära läksid ja uusi paremaid,bussidega valda tuuakse,,milles siis seisneb see fenomen? ;-)

 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD