Menu

.      

Puust ja punaseks: kui veekindel on sinu telefon tegelikult

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kui maailmas leidub kohti, kus telefoni vee- ja tolmukindlus on oluline, siis Eesti on kindlasti üks neist. Veekindlad nutitelefonid on veel suhteliselt uus asi. Esimesega neist tuli välja 2013. aastal Sony oma Xperia Z-iga. Praeguseks on ka Samsung ja Apple oma tippmudelitega võtnud eeskuju. Ent see, kas telefoniga saab vee all muretult selfisid teha, sõltub seadme IP-kaitseastmest ja sellele järgnevate numbrite kombinatsioonist.

Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema selgitab, mis on telefoni IP-kaitseaste ja selle tasemed ning kuidas neist õigesti aru saada.

„IP-kaitseaste ehk ingress protection ütleb kasutajatele, kui kaitstud on nutiseade vedelike ja tahkete osakeste suhtes. Iga IP-kaitseaste sisaldab kahte numbrikohta, näiteks IP67 või IP68 – need on kaks kõige levinumat kaitseastet, mis on praegustel tippklassi nutitelefonidel, nagu Apple iPhone7 ja Samsung Galaxy S8,“ ütleb Seema.

Esimene kahest numbrikohast, näiteks IP67 korral näitab number 6 kaitset tahkete osakeste, muu hulgas tolmu eest. Seadmeid hinnatakse skaalal 0–6, kus 6 tähistab kõige suuremat kaitset. Teine numbrikoht väljendab vedelikuvastast kaitsetaset ja seda hinnatakse skaalal 0–8,“ selgitab ta.

Seema sõnul kasutatakse mõnikord kaitseastme numbri asemel x-i. „See ei tähenda, et kaitse puudub, vaid hoopis seda, et toodet pole selles valdkonnas katsetatud või sellele pole taset määratud,“ lisab müügi- ja turundusdirektor.

„Apple iPhone 7 ja Samsung Galaxy S8 on IP-kaitseastmetega IP67 ja IP68, mis näitavad muljetavaldavat tolmu- ja veekindluse taset. 6 kaitseastmes tähistab seda, et nii iPhone 7 kui ka Galaxy S8 korpused suudavad kinni pidada kogu tolmu ja kõik väikesed tahked osakesed. iPhone 7 veekindluse tase 7 näitab, et telefon kannatab kuni meetrisügavuses vees olemist 30 minutit. Galaxy S8 puhul lubab tootja pooleteise meetri sügavusele minekut pooleks tunniks,“ selgitab Seema. Ta lisab, et seega näitavad numbrid, et mõlema telefoniga saab rannas vee all teha selfisid.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD