Mikser Marrakeshis: Euroopa on rändeküsimuses kriisiseisundi ületanud

Välisminister Sven Mikser osales Marrakeshis Rabati protsessi* V ministrite kohtumisel, kus ta rõhutas ühise vastutuse olulisust rändeküsimustega tegelemisel ning vajadust pikaajaliste lahenduste järele.

„Ränne on tänapäeva maailma globaalseks fenomeniks ja sõltumata geograafilisest asukohast on see ühel või teisel määral mõjutanud meid kõiki. Eesti asudes Euroopa põhjapoolses nurgas tajub selgelt migratsioonist tulenevaid riske ja ühtlasi ka võimalusi,“ ütles välisminister Mikser oma sõnavõtus. „Peame püüdlema rändeküsimustes ühiste lahenduste poole ning jagama selles küsimuses ka vastutust,“ kinnitas ta.

Mikser sõnas, et rändeküsimuse lahendamine oli päevakorras kõrgel kohal ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal. „Eesistujana panime Euroopa Liidus rõhku rände algpõhjustega tegelemisele, ebaseadusliku rände ennetamisele, põgenike smugeldamise ja inimkaubanduse vastasele võitlusele ning nende valdkondadega tegelemiseks vajalike rahaliste vahendite tagamisele,“ rõhutas Mikser. „2017. aasta lõpuks oli migratsioonivoog Euroopasse võrreldes 2015. aastaga vähenenud kuus korda,“ sõnas ta.

Välisminister tõi välja, et edu on olnud võimalik saavutada ainult tänu tihedale koostööle Aafrika partneritega. „Tänu ühistele pingutustele on Euroopa rändeküsimuses kriisiseisundi ületanud ning Aafrika on võimeline migratsiooni ohjeldama,“ kinnitas ta. „Me oleme jõudnud juba käegakatsutavate tulemusteni, kuid oluline on praeguses faasis keskenduda pikaajalistele ja jätkusuutlikele lahendustele, eriti rände algpõhjustega tegelemisele,“ sõnas Mikser lisades, et Rabati protsess on selle jaoks väga heaks platvormiks. 

Comments  
  +1
10 kuud veel kannatada neid "meie ajastu au ja südametunnistusi"

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD