Menu

.      

Maanteeamet kutsub liikluses olles nutiseadmetes olemist vältima

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTOD: Aigar Nagel

26. märtsil toimub neljandat korda üle-eestiline mobiilivaba päev, mille eesmärk on kutsuda liiklejaid üles vähemalt sellel päeval liikluses mobiiltelefoni kasutamisest loobuma ja päeva lõpus mõtlema, kas midagi olulist jäi seetõttu tegemata.

Küsitlusuuringu järgi on viimase 12 kuu jooksul 24 protsenti sõidukijuhtidest kõrvaliste tegevuste tõttu mõnda liiklusohtlikku olukorda sattunud. Möödunud aastal toimus kümme hukkunuga liiklusõnnetust, mida mõjutav riskitegur oli tähelepanu hajumine. Kuigi kõrvalised tegevused roolis ei ole alati 100 protsenti tõendatud, siis on see mitmel juhul peaaegu ainuke õnnetuse toimumise riskitegur.

Iga aastaga räägitakse üha enam, kuidas mobiiltelefonist on saanud meie igapäevaelu lahutamatu osa. Mobiil on kaaslaseks igal aja hetkel ning paraku ka sõidukiroolis. „Liiklus on meeskonnamäng, kus iga liige ja tema panus on võrdselt olulised. Kui üks mängija veab teisi alt, kannatab kogu süsteem. Sageli süüdistatakse teisi eksimustes, kuid palju olulisem on mõelda, mida mina ise saan turvalisema liikluse heaks teha. Nutisõltuvus on väga tõsine probleem ning kahjuks tuleb tõdeda, et see on kandunud ka liiklusesse, kus selle tagajärgi  tunda saame. Kohati jääb mulje, et nii mõnegi sõidukijuhi jaoks on juhtimisest saanud kõrvaltegevus,“ selgitas maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Kerli Tallo.

„Vähesed inimesed suudavad keskenduda kahele asjale samaaegselt ning ka need inimesed ei tohiks oma annet raisata roolis telefoni näppides. Sõidukijuhid on enamiku ajast korrektsed liiklejad ja oma käitumisega ohte juurde ei tekita. Kuid on hetki, mil juhid käituvad naiivselt ja käsi haarab telefoni järele, sest arvatakse see kõne või sõnum on tähtis. Enamasti see aga nii ei ole ning hoopis astutakse samm õnnetuse suunas,“ ütles politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo. „Mobiilivaba päev annab meile võimaluse suurendada juhtide teadlikust ja vahest muuta meie teed turvalisemaks.“

Neljandat korda toimuval üle-eestilisel mobiilivabal päeval jälgivad politseinikud, et juhid keskenduksid ainult rooli keeramisele. Igal liiklejal on päeva raames võimalik liituda mobiilivaba päevaga, andes lubaduse, et liikluses telefoni ei kasuta ning osaledes nõnda ka viisaka liikleja auhinnaloosis. Koolituste ja auhinnaloosi kohta leiab rohkem informatsiooni veebilehelt juhi.mnt.ee.

20 PÄEVA ENIMLOETUD