Menu

.      

Tootjad: jookidesse lisatud suhkrute hulk on vähenenud

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Eesti toidu- ja joogitootjad tutvustasid neljapäeval hea tahte lepet, millega tootjad kinnitavad suhkrute vähendamist toodetes.

Aastaks 2020. alandavad tootjad jookidesse lisatud suhkrute hulka kümme protsenti ning 2025. aastaks 15 protsenti võrrelduna 2015. aastaga. Sellega täidavad tootjad nii Maailma Terviseorganisatsiooni kui ka Euroopa Komisjoni seatud eesmärgid, teatas toiduliidu esindaja BNS-ile.

Tootjad tegelevad pidevalt olemasolevate ja uute toodete arendamisega ning otsivad suhkrusisalduse vähendamise võimalusi jookides ja joodavates piimatoodetes. „Me räägime eelkõige lisatud suhkrute vähendamisest,“ sõnas toiduliidu juht Sirje Potisepp. "Naturaalsed mahlad ja piimatooted – neis on suhkrud juba looduslikult olemas ja seda keegi välja võtma ei hakka."

"Tootjatena oleme tarbijast sammukese ees, sest harjumine uue maitsega võtab inimestel aega. Kui uute toodete puhul on võimalik panna tootesse oluliselt vähem suhkrut, siis traditsiooniliste toodete puhul saab suhkru kogust vähendada tasapisi, et tarbija toodet ei hülgaks,“ sõnas Potisepp.

A. Le Coq turundusjuht Katrin Vernik jagas oma kogemust seotult limonaadiga, mis on nende portfellis üks pikkade traditsioonidega toode, milles on samuti suhkru kogust vähendatud. „Tarbijad armastavad olemasoleva toote maitset ning tootjalt nõuab selle kallale minek suurt julgust," rääkis Vernik. Tema sõnul on uute toodete puhul olukord lihtsam, aga ka siin tuleb luua lisandväärtust, et tarbija aktsepteeriks, et toode on vähem magus.

Lisaks pakutakse tarbijatele erinevaid pakendisuurusi, mis aitavad kaasa, et korraga tarbitava suhkru kogus oleks mõõdukam. Tootearenduses on võetud selge suund ennekõike vähendatud suhkrusisaldusega või isegi suhkruvabade toodete turule toomisse. Ka pakendite märgistuselt leiab selge info, kui suur on lisatud suhkrute hulk tootes.

TalTechi lõhna- ja maitseteadlane Kristel Vene lausus, et inimese maitseretseptorid uuenevad 2-3 nädala tagant ning 85 protsenti tajutavast maitsetest on tegelikult lõhn. „Teadlastena teame täpselt, mida teha, et toit maitsev oleks, aga nüüd räägitakse ka sellest, kuidas seda tervislikumaks muuta,“ ütles Vene.

Suhkur on organismile vajalik ja tasakaalustatud toitumise osa. Tootjad kutsuvad rahva tervise poliitika suunajaid üles toetama enam inimeste toitumisalase teadlikkuse tõstmist ja liikumisharjumuse tekitamist. Suhkru liigtarbimine on vaid osa suuremast probleemist – tarbitav ja kulutatav energiahulk peavad olema tasakaalus.

Tootjad esitlesid ka lisatud suhkrute vähendamiseks sõlmitud hea tahte lepet, millega praeguseks on koos toiduliiduga ühinenud 11 ettevõtet. Leppe leiab toiduliidu kodulehelt.

„Oleme avatud ja ootame leppega liituma ka teisi ettevõtteid, samuti riigiasutusi ja organisatsioone, et ühiselt aidata kaasa Eesti inimeste tasakaalustatud toitumisele,“ sõnas Sirje Potisepp.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD