Menu

.      

Tervisekeskuse ehitus paljastas radoonirohkuse

  • Kirjutas BNS

Foto: AIGAR NAGEL

Antsla esmatasandi tervisekeskuse ehitamisel ilmnes ootamatult, et tulevane tervisetempel asub eriti radoonirikkas kohas - inimeste ohutuse tagamiseks tuleb uus hoone varustada radoonitõrje seadeldisega, kirjutab Lõuna-Eest Postimees.

«Iga uus ehitus toob kaasa üllatusi,» nentis Antsla abivallavanem Kurmet Müürsepp. «Imelik, et kogu aeg on radoon olnud rohkem Põhja-Eesti probleem, kuid siin ilmnes, et radooni on üle lubatud määra ning tuleb teha nii-öelda radoonitõrje.»

Radoon on looduslik radioaktiivne gaas, millest suurem osa ei jõua maakoorest väljuda. Mis aga pinnasest välja pääseb, hajub välisõhus sedavõrd, et ei kujuta inimesele ohtu. Küll aga võib radoon mõjutada inimese tervist vähese õhuvahetusega siseruumides, kus selle tase võib kerkida sedavõrd kõrgeks, et võib pika aja jooksul soodustada kopsuvähki haigestumist. Sestap on uute hoonete ehitamisel nõutud radoonitaseme mõõdistamine ning vajadusel selle vastu meetmete kasutamine.

Võimalusi, kuidas Antsla tervisekeskus radoonikindlaks muuta, on Müürsepa sõnul kolm. Esiteks ehitada massiivne vundament, millest gaas läbi ei tule, teine võimalus on katta hoonealune pinnas kaitsva niinimetatud radoonikilega ning kolmandaks ehitada majja õhutuskanalid. «Projekteerija ja ehitaja pakuvad oma lahenduse välja, aga tõenäoliselt tehakse hoone alla drenaaž, mis tuulutuse abil juhib radooni hoone katusele ja sealt vabasse loodusesse,» selgitas Müürsepp.

Rajatavas Antsla esmatasandi tervisekeskuses saavad kahel korrusel endale paremad töötingimused kolm perearsti ja -õde, samuti hambaarst, ämmaemand ja füsioterapeut.

Ehituse peatöövõtja on osaühing Embach Ehitus. Hoone valmib tänavu jõuludeks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD