Menu

.      

President Kersti Kaljulaid nimetas kolmikliidu valitsuse ametisse

  • Kirjutas BNS

Fotod: Mattias Tammet, presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid nimetas kolmapäeva pärastlõunal Kadriorus ametisse Jüri Ratase valitsuse.

Riigipea nimetas ametisse Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa valitsuse, kes saab ametisse asuda pärast seda, kui ministrid on andnud riigikogu ees ametivande. Ilmselt teevad nad seda järgmisel esmaspäeval.

Uue valitsuse ministrid on keskerakondlased peaminister Jüri Ratas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, regionaalminister Jaak Aab, sotsiaalminister Tanel Kiik; Isamaasse kuuluvad kaitseminister Jüri Luik, justiitsminister Raivo Aeg, välisminister Urmas Reinsalu, rahvastikuminister Riina Solman ja kultuuriminister Tõnis Lukas ning EKRE esindajad siseminister Mart Helme, rahandusminister Martin Helme, keskkonnaminister Rene Kokk, maaeluminister Mart Järvik ning väliskaubandus- ja IT-minister Marti Kuusik.

Jüri Ratas märkis enne valitsuse ametisse nimetamist peetud kõnes, et valitsuskoalitsioonile langeb suur vastutus Eesti rahva ees.

Fotod: Mattias Tammet, presidendi kantselei

"Eesti Keskerakond, EKRE ja Isamaa on rõhutanud, et uus valitsus seisab tugeva, demokraatliku ja kaitstud Eesti ning kõigi inimeste eest. Soovime ehitada jõukamat, tervemat ja sidusamat riiki, kus meie ühiskonnale olulised väärtused ja vabadused oleksid hoitud; kus iga inimene, sõltumata tema soost, vanusest ja rahvusest tunneb end turvaliselt, vajalikuna ja hoituna. Tänan kõiki, kes meid nende eesmärkide täitmisel usaldavad," lausus Ratas muu hulgas.

"Samuti tean, et meil tuleb pingutada selle nimel, et neid inimesi oleks veelgi rohkem. Tõestame oma tegudega, et peame valitsedes silmas tõepoolest Eesti ja kõigi siin elavate inimeste parimaid huvisid. Me pole valitsus vaid kolme erakonna valijatele, vaid kõigile, sõltumata poliitilistest eelistustest ja valikutest. Meie väikese riigi jaoks on igaüks tähtis. Peame mõistma, et edasi viib meid just koostöö; arendamine, mitte lammutamine; mõistmine, mitte vihkamine. Meil kõigil on võimalik selle nimel enam teha ja selleks rohkem panustada," rääkis peaminister.

Ratase sõnul loodab kolmikliit konstruktiivsele koostööle valitsuse ja opositsiooni vahel, ekspertide ja erinevate ühendustega. "Arendame demokraatlikku õigusriiki, kus on tagatud meedia-, sõna- ja loomevabadus, võimalus ennast teostada ja arendada. Loome õiglast Eestit, kuhu pöörduksid tagasi kõik need, kes ühel või teisel põhjusel on pidanud paremaks siit lahkuda," ütles ta.

Peaminister märkis, et kolmikliit jätkab kindlalt senisel välispoliitilisel kursil ja soovib kaasa rääkida maailmale olulistes küsimustes Euroopa Liidu, NATO ja ÜRO liikmena. "Samuti kandideerime ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks, et tuua julgeolekuküsimustesse enam väikeriikide vaatenurka," sõnas ta.

Siseministriks saav EKRE esimees Mart Helme toonitas, et spekulatsioonid, nagu oleks tulemas seisakuvalitsus, ei pea paika.

"See on valitsus, mis muudab eelarvet puudutavaid stampe, väga paljusid Eesti poliitikas kivistunud seisukohti, ja uskuge mind, nelja aasta pärast, kui see valitsus on ametis olnud, on Eesti muutunud oluliselt paremaks ja demokraatlikumaks, selle garantiiks on see, et algatama rahvaalgatuse, rahvahääletuse protseduuri," rääkis Helme.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD