Menu

.      

Uued legoklotsid aitavad pimedatel lastel punktkirja õppida

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Tuntud mänguasjatootja Lego esitles üle kogu maailma uusi klotse, mis aitavad nägemisraskustega lastel õppida punkt- ehk Braille’i kirja.

Klotse testitakse praegu taani-, norra-, inglise- ja portugali keeles, käesoleva aasta teises pooles ka saksa-, hispaania- ja prantsuse keeles.

Lõplik LEGO Braille'i klotside sari jõuab turule 2020. aastal. Sari sisaldab 250 klotsi, mis katavad tähestiku, numbrid nullist üheksani ja matemaatikasümbolid.

Projektiga töötas Lego Groupi vanem-loovjuht Morten Bonde, kes ka ise kannatab järk-järgult pimedaks muutva geneetilise silmahaiguse all. "Olen saanud väga positiivset tagasisidet ja tõepoolest tundnud nende laste pühendumist ja soovi olla võrdsetel tingimistel ühiskonda kaasatud. See on kindlasti üks võimalus nende oskuste arendamiseks," märkis ta.

Bonde sõnul on juba toote arendusjärgus näha klotside mõju pimedate ja nägemispuudega laste haridusliku usalduse ja uudishimu arenemisele.

"Täna on nägemispuudega inimestele olemas tuhandeid audioraamatuid ja arvutiprogramme, mistõttu õpib üha vähem lapsi Braille’i kirja lugema," tõdes Euroopa Pimedate Liidu rahastaja Philipsi Chazal. "Samas on teada, et Braille kirja kasutajad on sageli iseseisvamad, neil on kõrgem haridustase ja paremad tööle asumise võimalused, mistõttu usume, et Lego Braille’i klotsid aitavad tõsta punktkirja õppimise huvi kogu maailmas," ütles ta.

Ka Eestis õpetatakse Braille’i kirja juba alates 1883. aastast.

Lego Braille’i klotsid valmistatakse sellise arvu nupukestega, mida kasutatakse Braille tähestikus üksikute tähtede ja numbrite jaoks.

Samal ajal on klotsid täielikult ühilduvad Lego ülejäänud klotsisüsteemiga. Selleks, et nägijad õpetajad, õpilased ja pereliikmed saaksid samuti kaasatud, on igale klotsile trükitud ka vastav täht või märk. Seesugune kombinatsioon loob uue ja mängulise maailma pimedatele ja nägemispuudega lastele, kes soovivad Braille´i kirja õppida.

The Lego Group asutati Billundis, Taanis 1932. aastal Ole Kirk Kristianseni poolt. Aprilli lõpus teatasid Lego Foundation ja Lego Group uuest projektist, kus toetavad pimedate ja nägemispuudega laste Braille kirja õppimist. Selle jaoks töötas Lego välja spetsiaalsed Braille kirjaga klotsid, mis on mõeldud punktkirja õppimiseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD