Menu

.      

Tarkvaravea tõttu jäid ligi 15 000 ID-kaarti õigeaegselt sulgemata

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Politsei ja siseministeeriumi IT-teenistus (SMIT) avastasid 15 000 ID-kaarti, mis oleksid pidanud olema kehtetuks muutunud, kuid mida tarkvaravea tõttu sai rohkem kui aasta vältel e-teenustes edasi kasutada, kirjutas tehnoloogiaportaal geenius.ee.
 
Sertifikaatide sulgemise eest vastutavas infosüsteemis oli 2015. aasta keskpaigani viga, mille tõttu ei jõudnud teated kaartide automaatsest sulgemisest korrektselt ID-kaardi sertifikaate väljastava SK ID Solutionsi serveritesse. Kaartide sertifikaadid oleksid pidanud automaatselt kehtetuks muutuma näiteks omaniku surma või nimevahetuse tõttu.

Vea tõttu jäid tühistamata 15 000 ID-kaardi sertifikaadid vähemalt 2014. aastast kuni 2015. aasta keskpaigani. Viga puudutas ainult kaarte, mis aegusid automaatselt. Peamiselt kuulusid nende hulka surnud inimeste kaardid, algselt elamisloaga Eestis viibinud, kuid vahepeal kodakondsuse saanud inimeste kaardid ning nime muutnud inimeste kaardid. Viimaste hulgas on valdav enamus abiellujaid.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) arendusosakonna nõunik-ekspert Kaija Kirch ütles portaalile, et potentsiaalsest 15 000 kaardist oli pärast kehtivuse kaotamist kasutatud 353. Nendest omakorda 285 olid surnud isikute dokumendid, mida oli keegi kasutanud pärast inimese lahkumist.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD