Menu

.      

Esmaspäevast on kättesaadavad mitmed uued soodusravimid

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Alates esmaspäevast lisandub soodusravimite loetellu mitmeid 75-100 protsendi suuruse soodustusega uusi ravimeid, mida haigekassa hakkab hüvitama - ravimipreparaatide hüvitamise laiendamine teeb ravi kättesaadavamaks ja taskukohasemaks mitmesajale inimesele igas kvartalis.

Esmakordselt saab retseptiravimina kättesaadavaks paljude haiguste raviks vajalik bioloogiline ravim adalimumab. Haigekassa ravimispetsialisti Alice Kivistiku sõnul on see ravim mõeldud näiteks reumatoidartriidi, Crohni tõve, psoriaasi, hidradeniidi ja uveiidi patsientidele. Ta lisas, et seda ravimit vajavad iga aasta hinnanguliselt 440 patsienti ja selle kulu haigekassale on 1,4 miljonit eurot aastas.

Soodusravimite loetellu lisatakse ka metotreksaati sisaldav ravim, mis on mõeldud reumatoidartriidi ja raske psoriaasi raviks. „Iga aasta vajavad seda ravimit ligikaudu 500 patsienti ja sellele kulub 104 000 eurot aastas,“ ütles Kivistik.

Samuti täieneb loetelu uute ravimitega, mis on mõeldud pulmonaalhüpertensiooni ja B-viirushepatiidi raviks.

Loeteluga laiendatakse erinevate ravimite väljakirjutamise õiguseid. „Juulist saavad arstid rohkematele patsiente välja kirjutada näiteks eesnäärme kasvaja ja lümfisüsteemi kasvaja ravimit. Eesnäärme kasvaja ravimi Zytiga manustamiseks ei pea edaspidi ootama ära kurnavat keemiaravi, vaid ravimi saab vajadusel patsient juba varem kasutusele võtta ja keemiaravi edasi lükata,“ selgitab Kivistik.

„Loetellu lisatakse ka odavamaid või sama hinnaga ravimipreparaate, tänu millele laieneb patsiendi valikuvõimalus,“ rääkis haigekassa ravimispetsialist.

Tema sõnul on nende seas näiteks geneerilised ravimid erinevate infektsioonide raviks, samuti podagra, hulgimüeloomi ja trombemboolia raviks ning samuti mitmeid ravimeid A-hemofiiliat põdevatele patsientidele. Kokku muudetakse ravimite piirhindasid 19 toimeainel.

Loetellu lisatakse adalimumabi sisaldavad ravimid Hyrimoz, Amgevita, Humira, mis on mõeldud reumatoidartriidi, anküloseeriva spondüliidi, psoriaatilise artropaatia, juveniilse idiopaatilise artriidi, Crohni tõve, psoriaasi, hidradeniidi ja uveiidi patsientidele; metotreksaati sisaldav ravim Ebetrex, mis on mõeldud  reumatoidartriidi ja raske psoriaasi raviks patsientidele; matsitentaani sisaldav ravim Opsumit, mis on mõeldud mono- või kombinatsioonravina pulmonaalse arteriaalse hüpertensiooni pikaajaliseks raviks; tenofoviiralafenamiidi sisaldav ravim Vemlidy, mida kirjutatakse välja kroonilise progresseeruva kuluga B-viirushepatiidi raviks; eritoit Neocate Junior, mille väljakirjutamise õigus on pediaatril dermatiidi, gastroenteriidi, koliidi ning malabsorptsiooni korral lehmapiimavalgu talumatusega ühe-kaheaastastele lastele, kes on esimesel eluaastal tarvitanud aminohapete segu ning kes täielikult hüdrolüüsitud piimasegu ei talu. 

Samuti laiendatakse ravimite väljakirjutamise õigust ravimitel Equoral, Sandimmun Neoral, Imuran ja Atsimutin. Ravimeid saab välja kirjutada dermatoveneroloog keskmise raskusega ja raske atoopilise dermatiidi raviks. Laiendatakse ravimite väljakirjutamise õigust ravimil Roaccutane, mida saab nüüd välja kirjutada dermatoveneroloog raske papulopustulaarse/mõõduka sõlmelise akne ning papulopustulaarse rosaatsea raviks. Laiendatakse toimeaine vorikonasool väljakirjutamise tingimusi aspergilloosi korral, lubades ravimpreparaate välja kirjutada patsientidele, kellel invasiivse seeninfektsiooni ravi on alustatud haiglas. Samuti 
laiendatakse ravimi Tresiba väljakirjutamise õigust teise tüübi diabeedile.

Ühtlasi muudetakse väljakirjutamise õigust ravimil Esbriets, Imbruvica ja Zytiga.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD