Menu

.      

Rahandusministeerium: tööpuudus püsib jätkuvalt madal

  • Kirjutas BNS

Rahandusministeeriumi teatel tööga hõivatud inimeste arv Eestis kasvab ja tööpuudus püsib jätkuvalt madal.

"Hõive kasv jäi siiski tänavu teises kvartalis varasemast aeglasemaks, kuna tööga on juba hõivatud teiste riikidega võrreldes väga suur osa inimesi," ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Erki Lõhmuste pressiteate vahendusel. 

Statistikaameti tööjõu-uuringu andmetel oli 2019. aasta teises kvartalis tööga hõivatud 667 700 inimest, mis on 1100 inimese võrra ehk 0,2 protsenti suurem kui aasta tagasi.

Tööpuudus püsis jätkuvalt madalal 5,1 protsendi juures, mis on kooskõlas töötukassas registreeritud töötute arvuga. Maksuameti andmed näitavad veidi kiiremat hõivatud inimeste arvu kasvu ehk 1,7 protsenti.

Analüütiku sõnul tuleneb erinevus viimasel paaril aastal märkimisväärselt suurenenud lühiajaliselt väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tööle asunud inimeste hulgast, kes ei ole hõlmatud statistikaameti tööjõu-uuringuga ning seetõttu hõive statistikas ei kajastu.

Nii tööjõu-uuringu kui ka maksuameti andmetel teises kvartalis hõivatute arvu kasv aeglustus. "Hõive kasvu piirab rahvusvahelises võrdluses väga kõrgele jõudnud tööturul osalemine. Aeglustumine on kooskõlas ka üleilmse ebakindluse tõttu aeglasemalt kasvava majandusega ning ettevõtjate vähenenud optimismiga lähitulevikuks, mis vähendab nõudlust täiendava tööjõu järele," märkis Lõhmuste. 

Maksuameti andmetel panustasid teises kvartalis hõive kasvu enim info ja side, haldus ja abitegevuste ning kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse ettevõtted. Kui eelmisel aastal suurenes hõivatute arv ehituses 6–7 protsendi võrra, siis tänavu teises kvartalis 1,2 protsendi võrra. Hõive langus oli suurim mäetööstuses, kus langenud tootmismahtude tõttu vähendatakse ka töötajate arvu.

Selle aasta teises pooles võib Lõhmuste hinnangul oodata tööturu hea olukorra jätkumist, kuid hõive kasv jääb tõenäoliselt tagasihoidlikuks sarnaselt teisele kvartalile.  


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD