Menu

.      

Üha rohkem ohvreid teevad vägistamise kohta teate politseisse

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto on illustratiivne

Viimastel aastatel on kriminaalstatistikas kasvanud vägistamiste arv, kuna spetsialistide hinnangul annavad kannatanud sellest rohkem teada.  

Justiitsministeeriumi andmetel registreeriti 2016. aastal seitsme kuuga 93, 2017. aastal 80, 2018. aastal 90, kuid tänavu seitsme kuuga juba 134 vägistamist.

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna analüüsitalituse nõunik Brit Tammiste ütles BNS-ile, et eelkõige on selliste kuritegude  registreerimise kasvu taga see, et suurenenud on inimeste teadlikkus ning vägistamistest antakse rohkem teada.

"Tegemist on väga peidetud kuriteoliigiga, millest kannatanud tihti teada ei anna. See, et neid kuritegusid rohkem registreeritakse, ei tähenda, et tegelikult varasemast rohkem vägistamisi toime pannakse," märkis ta.

Tema sõnul on täiskasvanud kannatanuga vägistamisjuhtumite arvu suurenemise põhjus tõenäoliselt selles, et suurenenud on inimeste teadlikkus ja julgus pöörduda politsei poole.

"Võimalik, et kaasa on aidanud seksuaalvägivalla kriisiabikeskuste töö ning teavitustöö nende olemasolust," ütles Tammiste. 

Ta märkis, et alaealise kannatanuga vägistamisjuhtumite arvu tõus eelmisel aastal 108-lt 137-le  ja on peamiselt seotud ühe seksuaalkurjategijaga.

"Kõigist registreeritud seksuaalkuritegudest (580) umbes 90 episoodi on seotud ühe isikuga (erinevad ohvrid)," ütles Tammiste.

20 PÄEVA ENIMLOETUD