Menu

.      

Uus nädal toob tõenäoliselt esimesed öökülmad

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

pixabay

Ilmateenistuse prognoosi järgi lähevad ilmad sügiseselt jahedaks ning uuel nädalal pole tõenäoliselt pääsu ka esimestest öökülmadest. 

Pühapäeva öö hakul hoogsajupilved eemalduvad, taevas selgineb ja mandril on ilm sajuta. Sooja on 3-8, saartel ja läänerannikul 8-12 kraadi. Läänekaare tuul jääb paraku vaid üürikeseks veidi nõrgemaks, sest juba pärast keskööd hakkab merel uuesti tugevnema, hommikul ulatub saartel ja läänerannikul edela- ja lõunatuul puhanguti 17 m/s. Põhjuseks on Norra merelt lähenev uus ja väga aktiivne madalrõhkkond. Selle pilvemass ühes vihmasajuga jõuab saartele ja hommikul ka mandri lääneserva. Päeval tekib Botnia lahe kohal uus osatsüklon ja selle tihe pilvemass katab kogu Eesti ning sajab tihedat vihma. Väga kiires õhuvoolus on pilvede liikumine kiire ja saartel tõmbub juba pärastlõunal taevas juba heledamaks ja suurem sadu saab läbi. Edela- ja lõunatuul on väga tugev, tõuseb sisemaal puhanguti 17-18, rannikul 23, mere ääres 25 m/s. Sooja on 11-14, Lääne-Eestis pärastlõunal kuni 16 kraadi.

Esmaspäeval liigub madalrõhkkond Soome ja selle lõunaservas puhub Eestis tugev edela- ja läänetuul. Sajab hoovihma, öösel on sajuhooge harvem, päeval sagedasti. Öösel on sooja 6-11, rannikul kuni 14, päeval 12-15 kraadi. 

Teisipäeval nihkub madalrõhkkond aeglaselt ida-kagu suunas ja selle edelaserv katab Eestit. Hoovihma võimalus on suur. Tuul pöördub edelast läände ja loodesse. Öösel on tuul tugev, päeval võib nõrgeneda, kuid keerise kiiremal kaugenemisel Peipsi taha tõuseb loodetuul tugevaks. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal 5-9, rannikul 12 kraadini, päeval on sooja 10-14 kraadi. 

Järgnevatel päevadel kandub põhjakaarest külm õhumass Läänemere äärde ja suureneb öökülmaoht.

Kolmapäeval tõmbub madalrõhkkond Venemaa kohale ja selle lääneserva mööda kandub loodevoolus Läänemere äärde jahedust. Öösel võib sisemaal sajuhooge harvem olla ja kus taevas selgineb, seal langevad miinimumtemperatuurid õhus 3-8 kraadi juurde, maapinnal aga võib 0 kraadi lähedale langeda. Päeval on taas vihmahooge laialdaselt ja õhusooja vaid 10-13 kraadi. Puhub tugev loode- ja põhjatuul.

Neljapäeval jääb tõusva õhurõhu foonil sajuhooge harvemaks. Loode- ja põhjatuul veidi nõrgeneb. Öösel on sooja 1-6 kraafi, maapinnal on öökülmaoht, rannikul jääb temperatuur 10 kraadi ümbrusse. Päeval on sooja 8-12 kraadi. 

Reedel tugevneb kõrgrõhuhari ja saju võimalus on väiksem, aga kui kohatisi sajuhooge on, siis võib vihma sekka ka lumekruupe tulla. Loode- ja põhjatuul veidi nõrgeneb. Öösel on sooja 1-6 kraadu, maapinnal on suur öökülmaoht, rannikul jääb temperatuur 10 kraadi ümbrusse, päeval on sooja 8-11 kraadi. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD