Menu

.      

Pühapäeval tähistab maailm enneaegse sünni päeva

  • Kirjutas BNS

Pühapäeval tähistatakse üle maailma enneaegse sünni päeva, et juhtida tähelepanu enneaegse sünniga seotud teemadele.

Enneaegsetele lastele ja nende peredele avaldab toetust 40 organisatsiooni üle Eesti, värvides fassaadid valgusega sirelilillaks. 

Ülemaailmse enneaegse sünni päeva eesmärk on teavitada ühiskonda enneaegse sünnituse ja sünniga seotud teemadest, sest igal aastal sünnib maailmas enne oodatud aega 15 miljonit last ehk rohkem kui üks kümnest beebist on enneaegne. Eestis sünnib igal aastal ligikaudu 800 enneaegset last, kes veedavad oma esimesed elupäevad, nädalad ja vahel isegi kuud haiglas.

Sellel aastal avaldavad enneaegsetele lastele ja nende peredele toetust 40 asutust üle Eesti. 17. novembril värvuvad sirelilillaks haiglad, kirikud, teatrid, ostukeskused, Tallinna Teletorn ja paljud teisedki hooned. Sel aastal on lubanud kaasa lüüa ka Tallinna Linnavolikogu, toetusvärvides valgustatakse Vabaduse Väljak.

"Kui naine jääb lapseootele, on tal ettekujutus imelisest üheksast raseduskuust ja pilt sellest, kuidas laps kohe peale sündi tema rinnale pannakse. Lapse enneaegne sünd aga purustab selle unistuse ja paiskab perekonna keset teadmatust. Sel erakorralisel ajal vajavad enneaegse lapse vanemad mõistmist ja toetust," ütles Kristel Kukk, MTÜ Enneaegsed lapsed juhatuse esimees. Tema sõnul on lapse enneaegne sünd enamasti ootamatu, võib osaks saada igale perele ja sellest taastumine võib olla keeruline nii lapsele kui vanematele. Vanemad kogevad lapse haiglas viibimise ajal väga erinevaid tundeid, sealhulgas süütunne, stress, häbi ja ärevus.

Enneaegse sünni sümbol on sirelililla värv, mis tähistab õrnust ning erakordsust. Üheks populaarseks teavituse ja toetuse avaldamise viisiks on sirelililla värvuse kasutamine oma hoone või muu objekti valgustamisel. Euroopa enneaegsete laste vanemate organisatsioonide koostööst alguse saanud traditsioon on levinud üle maailma alates 2008. aastast ja Eesti osaleb antud aktsioonis sel aastal juba seitsmendat korda.

Igal aastal on sellel päeval ka oma juhtmõte. 2019. aasta enneaegse sünni päeva ülemaailmne moto on: "Sündinud liiga vara: õige hooldus, õigel ajal, õiges kohas".

Nimekirja lilladest hoonetest leiab aadressilt: https://enneaegsedlapsed.ee/sirelilillad-asutused-2019/

MTÜ Enneaegsed lapsed loodi enneaegsete laste vanemate poolt 2013. aastal eesmärgiga toetada enneaegseid lapsi, nende vanemaid ning lähedasi.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD