Menu

.      

Hulgimüüjad: raviminappuse leevendamine vajab läbimõeldud plaani

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Ravimite kättesaadavuse ümarlaual osalenud ravimihulgimüüjad toetavad tervisevaldkonna ühiseid pingutusi raviminappuse leevendamiseks, samas ei poolda liit lahendusviise, mille tulemusena kannataks tervishoiuteenuse osutamise kvaliteet ja patsiendi heaolu.

Sotsiaalministeeriumi kokku kutsutud ümarlaual nõustusid hulgimüüjad ministriga, et ravimite suurtes tootmisüksustes Hiinas ja Indias tekkivad probleemid mõjutavad kõiki. Ka ravimite puuduse põhjuste väljaselgitamiseks Euroopa hulgimüüjate poolt korraldatud uuringu kohaselt on peaaegu kõik neist otseselt või kaudselt seotud ravimite tootmisega seotud probleemistikuga. Ravimipõua käes ägab kahjuks tõepoolest terve Euroopa, leidsid hulgimüüjad ja kinnitasid, et pingutavad iga päev selle nimel, et mitte keegi ei jääks vajalikust ravimist ilma. Reaalsus aga on, et Eestisse saab tuua vaid seda ravimit, mis päriselt ka kusagil olemas on.

Kui terves maailmas on vajalik ravim puudu, siis peitub selle häda leevendus alternatiivse asendusravimi otsimises, keerulisemal juhul patsiendi ja arsti koostöös raviplaani muutmises. Seda probleemi ei aitaks mitte kuidagi ületada ravimite Eestisse toojate hulga laiendamine ja haiglatele ravimite sisseveoõiguse andmine. Uued kohustused haiglatel hoopis suurendaks nende kulutusi. Samuti sunniks haiglaid tervishoiuteenuste osutamiseks ettenähtud raha arvel patsientide abistamise asemel tegelema neile tundmatus valdkonnas. 

Seepärast kutsuvad hulgimüüjad üles valima probleemide leevendamiseks praktilisi ning tõenduspõhiselt jõukohaseid ja mõjusaid viise, mis tõepoolest häda vastu ka aitaks. Ka siin kehtib hulgimüüjate kinnitusel vana tõdemus, et ravim ei tohi olla hullem kui haigus ise – abitegevus ei tohi asjatult ja ebamõistlikult koormata ühtegi osapoolt, olgu selleks siis haiglad, tänased ravimite maaletoojad, arstid, apteekrid või riik ise.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD