Menu

.      

Fentanüül on turult tõrjutud, kuid levivad uued ohtlikud ained

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Kange narkootikum fentanüül on Eesti turult välja tõrjutud, kuid levima on hakanud uued ohtlikud ained, mis võivad tähendada probleemi nihkumist süstlanarkomaanialt muul viisil tarvitajate juurde, vahendas "Aktuaalne kaamera" reedel.

Kui 2017. aastal tappis narkootikumide üledoos Eestis 110 inimest, siis 2018. aastal 39. Täpset statistikat 2019. aasta kohta veel koos pole, kuid eksperdid hindavad, et number jääb 30 juurde.

Langustrendi taga on see, et politseil õnnestus mõne aasta eest tabada suuremad uimastikauplejad, kes äritsesid just surmasid põhjustava kange sünteetilise opioidi fentanüüliga.

"Pärast seda ei ole turul enam fentanüüli sellisel kujul saadaval. Üksikud müüjad on jäänud ja neid peetakse järjest kinni ja võiks öelda, et fentanüüli Eesti turul põhimõtteliselt ei ole," rääkis Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre.

Politseile teeb aga muret uute narkootikumide ilmumine - näiteks Venemaalt jõuab meie tänavatele UFO-ks või vannisoolaks kutsutud alfa-PVP.

"Valge, vannisoola sarnase välimusega väga ohtlik aine muudab inimesed zombiks, hävitab organismi, kiiresti sõltuvust tekitav jne. Väga ohtlik aine. Siit kindlasti hoiatus kõigile, et kui on kristalne aine, siis tänasel päeval kindlasti mitte proovida," rääkis Tambre.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD