Menu

.      

Piima kokkuostuhind kasvas möödunud aastal ühe protsendi võrra

  • Kirjutas BNS

2019. aastal oli Eesti piima kokkuostuhind 310,07 eurot ühe tonni eest, mida on 1 protsendi võrra enam kui aasta varem.

Kuigi piimalehmade arv on kujunenud turuolukorra valguses järjepidevalt vähenenud, toodeti eelmisel aastal siiski 821 000 tonni piima, mis on viimase 27 aasta suurimaks näitajaks, kirjutas statistikaameti analüütik Anton Kardakov ameti blogis.

Selle põhjuseks on aasta keskmise piimatoodangu suurenemine lehma kohta 9633 kilogrammini. Tartu-, Järva-, Lääne-Viru- ja Põlvamaal ületas see lausa 10 000 kilogrammi. Selle näitaja poolest oleme Euroopas Taani järel teisel kohal.

Detsembris kujunes piima kokkuostuhinnaks 313,15 eurot tonni eest, mis oli küll viimase poolaasta kõrgeim hind, kuid ei jõudnud siiski aasta alguse tasemeni.

Madalaimaks jäi piima kokkuostuhind augustis, mil see oli 300,56 eurot tonni eest, kõrgeimaks kujunes aga veebruaris, mil see ulatus 320,32 euroni tonni eest. "Seega jätkus ka varasematele aastatele omane trend, et piima kokkuostuhind on kõrgem aasta alguses ja lõpus, languses aga suvekuudel," märkis Kardakov.

Kogu toodetud piimast osteti kokku 93 protsenti. Kokku ostetud piimast 80 protsenti moodustab eliitsordi piim. Eestis toodetud piima keskmine rasvasisaldus on 3,9 protsenti ja valgusisaldus 3,4 protsenti.

Kõrgest kvaliteedist hoolimata jäi Eesti piima kokkuostuhind möödunud aasta novembris Euroopa Liidu riikide võrdluses tagantpoolt neljandale kohale kohe peale Lätit, Leedut ja Portugali. Euroopa Liidus oli keskmine piima kokkuostuhind 353,1 eurot ühe tonni eest.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD