Mürgistusennetuse nädal: nikotiinitooted on lastele ohtlikud

Pixabay

Mürgistusinfotelefonile 16662 saabub üha tihedamini kõnesid seoses väikelastega, kes on nikotiinitoodete imemise või neelamise järel saanud mürgistuse. Kõige enam juhtub mürgistusi lastega kuni kolmanda eluaastani.

Nikotiinitoodetega seotud mürgistuste arv on viimasel aastal märgatavalt kasvanud. „Tarbijaid eksitab tihti tootjate info, et tegu on tubakavaba tootega. Need sisaldavad siiski nikotiini, mis on teatud koguses ohtlik,“ selgitab Terviseamet Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Oder hoiatab, et eriti ettevaatlikud peaksid olema väikelaste vanemad. „Laste kätte sattudes tekitab nikotiin kui närvimürk kindlasti mürgistuse vaatamata sellele, kas toode on tubakavaba või mitte. Selliseid tooteid tuleb sarnaselt kemikaalide ja ravimitega hoida lastele kättesaamatus kohas,“ lisas ta.

Nikotiinimürgistuse raskus oleneb sellest, kui palju ainet kehasse jõuab. Täiskasvanutel tekitab tõsiseid tervisekahjusid 0,5-1 mg nikotiini kehakaalu ühe kilogrammi kohta. Lastel võib tõsiseid tervisekahjustusi tekitada juba 0,1 mg nikotiini kehakaalu ühe kilogrammi kohta.

Tubakat sisaldavas huuletubakas on maksimaalne nikotiini kogus kuni 1 mg, tubakavabas nikotiinipadjas jäävad tavapärased nikotiini kogused 10 ja 20 mg vahel. “Viimastel aastatel on turule ilmunud nikotiinipadjakesed, kus nikotiini sisaldus küünib isegi 50 mg-ni. Salaturul müüakse nikotiinipadjakesi, milles on ligi 250 mg nikotiini. Need tooted on juba tõsiselt ohtlikud,“ selgitas Oder.

„Tubaka- ja nikotiinitooted ei ole lastele mõeldud. Kui kahtlustate, et laps on tarvitanud mistahes nikotiinitooteid, võtke kindlasti ühendust mürgistusinfoliiniga 16662. Kui laps on juba uimane või teadvuseta, tuleb nikotiinimürgistuse kahtluse korral helistada kohe hädaabinumbril 112,“ soovitas Oder.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliin 16662 on avatud ööpäevaringsel kõikidel nädalapäevadel nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele. Telefoniliinile 16662 helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 79 43 79 4).

Comments  
  +4
Väga hea leid, poleks uskunud! Jätkake head tööd!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD