Menu

.      

Viirus murrab Lõuna-Eestis hooldekodudesse

  • Kirjutas BNS

Viirusekolle tekkis ka Põlvamaal Kanepi vallas Erastvere külas asuvas Kanepi Kodus, mis kuulub Lõuna-Eesti Hooldekeskuse AS-ile. «Kanepi Kodus on tänaseks saadud olukord kontrolli alla, praegu on seal kümme nakatunut,» rääkis ettevõtte juhatuse liige Ülo Tulik ning lisas, et viimatise laustestimisega tuli juurde üks nakatunud klient.

Lõuna-Eesti suurimad nakkuskolded asuvad praegu hooldekodudes, kus koroonaviirus tuvastatud kokku viies hoones, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht ütles, et nakkuskoldega hooldekodudes on keskmiselt 20–30 koroonapositiivset.

Mikitamäe külas asuva Setomaa hooldekodu juhataja Anne Mägi kinnitas esmaspäeval, et koroonasse on nakatunud vähemalt kaks töötajat ja kaks hooldekodu klienti.

Eelmise nädala neljapäeval tehti majas laustestimine, mille tulemusena tuvastati nelja inimese nakatumine. «Praegu järgime terviseameti juhendeid ning ootame järgmist testimist,» lausus Mägi, kelle sõnul korraldab terviseamet hooldekodude nakkuskolletes üldjuhul kolm-neli päeva esimesest testimisest hiljem kordustestimise.

Viiruse tõi teadaolevalt hooldekodusse vaktsineerimata töötaja. «Varem me külastajaid hoonesse ikkagi lubasime, sest tegemist on väga eakate inimestega ning lähedased käivad külas niigi harva. Me ei saanud seda rõõmu neile keelata,» tõdes Mägi. Eelnevalt registreeritud külaskäigud kulgesid tema kinnitusel siiski rangelt kaitsemaskide ja desinfitseerimise nõudeid täites.

Setomaa hooldekodu on valla hoolekandeasutus, mis osutab teenuseid eelkõige Setomaa valla elanikele. Hooldekodu majad asuvad Mikitamäel ja Meremäel. Mikitamäe majas on 20 klienti, töötajaid on kokku 13. Neljast nakatunust Mägi kinnitusel keegi haiglaravi vajanud ei ole. Ta lisas, et Meremäe majas praegu nakatumisi pole.

Otepää tervisekeskuse juhataja Andres Arike rääkis, et praeguse koroonalaine ajal on nende hooldekodus nakatunud 22 klienti ja neli töötajat, neist haiglaravi vajas paar inimest. «Eelmisel testimisel ei tulnud juurde ühtegi uut koroonapositiivset,» lisas Arike, kelle sõnul võeti analüüse ka eile. «Kui ka nüüd uusi nakatunuid ei lisandu, siis loodame, et meil hakkab asi korda saama.»

Sel juhul laustestimist enam vaja ei ole ning 14 karantiinipäeva pärast võib normaalne elu taastuda. «Saime minu hinnangul siiski suhteliselt hästi hakkama,» lisas Arike.

Otepää tervisekeskuses on Arikese sõnul suurem osa inimestest vaktsineeritud – ka need, kes seekord nakatusid. «Kuni haiguse vastu tõhusat ravi ei ole, tuleb sellega elada,» lausus Arike. «Praegu tuleb aga ka edaspidi karme meetmeid rakendada. Vaktsineeritud inimestel möödub haigus palju lihtsamalt, seetõttu soovitan igal juhul vaktsineerida.»

Nakatumiste tõttu korraldati laustestimine ka Tõrva vallas asuvas Helme pansionaadis. Pansionaadi juhataja Peeter Arro sõnul oli nädala alguse seisuga hooldekodus kokku 11 nakatumisjuhtu, osa kliente vajab haiglaravi.

Pansionaadis on sel nädalal oodata ka uut testimist. «Praegu võib öelda, et saime jaole ja viirus on täielikult kontrolli all,» ütles Arro ning lisas, et uusi haigestunuid pole praegu lisandunud.

Vaktsineerimiskuuri on läbinud enam-vähem pool selle pansionaadi klientidest. «Neid ei ole, kes oleksid vaktsineeritud ja vajaksid haiglaravi. See näitab, et vaktsiin ikkagi leevendab haiguse kulgu,» täpsustas Arro.

«Kellelegi ei saa vaktsiini peale suruda, kuid inimesed peaksid aru saama, et neil on valik, kas nad jätavad ennast vaktsineerimata ja satuvad raskes seisus haiglaravile või põevad koroona kergemalt läbi. On nakatunuid, kel pole mingeid sümptomeid ning on jala peal, kuid peavad olema lihtsalt isolatsioonis.»

Viirusekolle tekkis ka Põlvamaal Kanepi vallas Erastvere külas asuvas Kanepi Kodus, mis kuulub Lõuna-Eesti Hooldekeskuse AS-ile. «Kanepi Kodus on tänaseks saadud olukord kontrolli alla, praegu on seal kümme nakatunut,» rääkis ettevõtte juhatuse liige Ülo Tulik ning lisas, et viimatise laustestimisega tuli juurde üks nakatunud klient.

Hooldekeskusele kuulub ka Hellenurme hooldekodu, kus oli 64 kliendiga kolle. «Saame uued Hellenurme kolde laustestimise tulemused teada kolmapäeva hommikuks,» lausus Tulik. Meditsiiniosakond on tema sõnul taotlenud, et 35 klienti kuulutatakse tänasest terveks.

Luha sõnul on Võru- ja Valgamaa puhul viiruse külge korjanud inimesed peamiselt vanuserühmas 30–39 eluaastat. «Selles vanusegrupis on neis piirkondades ka madal vaktsineeritus,» lisas ta. «Tegemist on ohukohana, sest nakkus võib jõuda perekondliku haigestumise tõttu õppeasutustesse.» Põlvamaa puhul on Luha kinnitusel enim haigestunuid just noorte seas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD