Menu

.      

Populaarseim peaministrikandidaat on Urmas Reinsalu

  • Kirjutas BNS

Urmas Reinsalu

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlusest selgub, et kõige populaarsem peaministrikandidaat on Isamaa esimees Urmas Reinsalu.

Norstati läbiviidud küsitluses paluti inimestel avaldada arvamust peaministrikandidaatide, erakorraliste valimiste, valitsuskoalitsioonide ning peaministri jätkamise osas. Peaministrikandidaatide küsimuses esitati vastajatele kõigi parlamendierakondade esimehed ning küsiti, keda eelistatakse näha peaministriametis. Urmas Reinsalu poolt oli 23 protsenti vastanuist, Kaja Kallast eelistas 20 protsenti, Martin Helmet 16, Mihhail Kõlvartit 10, Lauri Läänemetsa 3 ja Lauri Hussarit 1 protsent. Küsimusele ei osanud vastata 27 protsenti küsitletuist.

Peaministrikandidaate paarikaupa välja pakkudes eelistas Reinsalu peaministrina näha 53 protsenti ning Kaja Kallast 29 protsenti vastanuist. Võrdluses Martin Helmega eelistas Reinsalu 61 ning Helmet 21 protsenti vastanuist. Kallase ja Helme võrdluses eelistas Kallast 42 ning Helmet 37 protsenti vastanuist.

Küsiti ka seda, kas Kaja Kallas peaks peaministriametist tagasi astuma. Eitavalt või pigem eitavalt vastas 25 protsenti ning "jah" või "pigem jah" 68 protsenti vastanuist. Seisukoht puudus 7 protsendil.

Erakondliku eelistuse järgi on Reformierakonna ja Eesti 200 toetajate seas enamuses vastajad, kelle arvates peaminister ei peaks tagasi astuma. Sotsiaaldemokraatide ning opositsioonierakondade toetajate hulgas toetab peaministri tagasiastumist seevastu enamus.

Seda küsimust on esitatud alates augusti lõpust kokku viiel korral ning peaministri tagasiastumist toetavate inimeste osakaal on püsinud selle aja jooksul suhteliselt stabiilne.

Veel küsiti vastajatelt erakorraliste valimiste kohta, millele vastas eitavalt või pigem eitavalt 38 protsenti, 55 protsenti vastas "pigem jah" või "jah" ning 7 protsenti ei osanud miskit kosta. Erakorraliste valimiste korraldamist toetaksid opositsioonierakondade valijad, samas kui koalitsioonierakondade toetajad selle poolt ei ole.

Sama küsimus esitati vastajatele ka 11. oktoobril läbi viidud küsitluses ning siis arvas 51 protsenti vastajatest, et Eestis tuleks korraldada erakorralised valimised.

Viimasena paluti vastajatel öelda, millist valitsuskoalitsiooni nad eelistasid. Valik oli võimalik teha praeguse riigikogu kohajaotuse põhjal kõige tõenäolisemate koalitsioonide järgi ehk pakuti välja koalitsioonid, kellel oleks rohkem kui 51 kohta.

EKRE, Keskerakonna, Eesti 200 ja Isamaa koalitsiooni eelistas 21 protsenti vastanuist. Kõige tähelepanuväärsem oli siinjuures asjaolu, et populaarseim koalitsioonivariant oli ainus, millest puudus Reformierakond. See on populaarseim koalitsioonivariant opositsioonierakondade toetajate seas, samal ajal kui koalitsioonierakondade toetajad eelistasid enim praegust valitsusliitu.

Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside võimuliitu eelistas 18 protsenti küsitletuist ning Reformierakonna, sotside ja Isamaa liitu 15 protsenti. EKRE, Keskerakonna, Eesti 200 ja sotside liitu eelistas 10 protsenti ning Reformierakonna, Eesti 200 ja Isamaa koalitsiooni 8 protsenti küsitletuist. Reformierakonna ja EKRE kooslust pidas parimaks 3 protsenti vastanuist. Küsimusele ei osanud vastata 27 protsenti inimestest.

Norstati küsitlus viidi läbi 8.–9. novembrini internetis 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales kokku 1001 vastajat.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD