Menu

.      

Euroopa riigid leppisid kokku 120 000 põgeniku ümberpaigutamises

FOTO: VT

Euroopa Liidu sise- ja justiitsministrid leppisid teisipäeva õhtul kokku 120 000 rahvusvahelist kaitset vajava inimese ümberpaigutamises liikmesriikide vahel ja Eesti on lubanud vastu võtta 550 inimest.

Kokku abistavad liikmesriigid seega 160 000 inimest, millest Eesti on lubanud vastu võtta koos tänaste otsustega suurusjärgus 550 inimest, teatas siseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

"Usun, et tegemist oli õiglase, mõistliku ja ühtse Euroopa tuleviku seisukohalt hädavajaliku kokkuleppega. Kuigi mõni riik ei nõustunud ümberjagamise põhimõtetega, on siiski oluline, et leiti lahendus, mis enamikule sobis ja mida kõik täidavad. Äärmiselt tähtis on samuti see, et ka tulevikus teevad pagulaste ümberpaigutamise otsuse liikmesriigid ühiselt ja seda ei volitatud Euroopa Komisjonile," ütles siseminister Hanno Pevkur.

"Kõik mõistavad vajadust tegeleda veelgi enam piiri tugevdamise, inimsmugeldajate tabamise, kaitset mittevajavate inimeste tagasisaatmise ja muu sellisega, ent lahendust vajas ka inimeste ümberpaigutamine Itaaliast ja Kreekast ning see oligi tänase päeva olulisim otsus. Nüüd saavad valitsusjuhid homsel ülemkogul keskenduda pikemaajalistele lahendustele selleks, et Euroopa Liitu saabuvate põgenike arvud väheneks," lisas Pevkur.

Siseministri kinnitusel näitas teisipäevase otsuse kaalu ka see, et vabatahtlikult liitusid täiendavate panustega Taani, kellel oli õigus mitte osaleda pagulaste abistamises, ning väljastpoolt Euroopa Liitu Norra ning Šveits. Tänase ministrite kohtumise eesmärk oli arutada Euroopa Komisjoni 9. septembril tehtud ettepanekut, mille kohaselt on vajadus Euroopa riikide vahel jagada kokku 120 000 Itaalias ja Kreekas olevat pagulast.

Vastavalt Euroopa Komisjoni 9. septembril esitatud 120 000 pagulase ümberjagamise plaanile tuleb teistel Euroopa Liidu liikmesriikidel vastu võtta 54 000 Ungarisse, 50 400 Kreekasse ja 15 600 Itaaliasse saabunud pagulast. Euroopa Komisjoni esitatud ettepaneku kohaselt tuleb näiteks Eestil vastu võtta 373 pagulast, mis lisanduvad juba suvel Eesti poolt aktsepteeritud umbes 150 pagulase vastuvõtule kahe aasta jooksul.

Teised komisjoni rändestrateegias esitatud ideed põgeniketulvaga toimetulekuks jäävad kolmapäeva õhtul Brüsselis kogunevate Euroopa Liidu liidrite otsustada.{fcomment}

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD