Menu

.      

VIDEO Luhamaa tolliametnikud leidsid veokist 1000-aastase mõõga

FOTO: http://uudised.err.ee/v/eesti/710aa0de-6977-4ad0-bf1f-554275052b1e/luhamaa-tolliametnikud-leidsid-veokist-1000-aastase-moogaVIDEO: Tolliametnikud konfiskeerisid Luhamaa tollipunktis Venemaalt Eestisse saabunud veokist roostes mõõga, millele tehtud ekspertiisist selgus, et tegu on viikingiaegse leiuga, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

10. või 11. sajandist pärit mõõka uurinud muinsuskaitseameti kinnitusel on tegu erakordse leiuga, mille väärtust kahandab asjaolu, et eksperdid ei tea selle leiukohta, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo sõnul on taolise terve tuhandeaastase mõõga leidmine väga-väga haruldane. "See on kirjeldamatu ja seetõttu on erakordselt kurb, et ta on eraldatud oma leiukontekstist," märkis Lainvoo.

Mõõk on üsna hiljuti maa seest välja kaevatud, mis annab alust arvata, et tegu võis olla hauapanusega, seega oleks võinud leiukoht spetsialistidele veel palju rääkida. Tõenäoliselt ei olnud rariteedi sihtpunkt mitte Eesti, vaid mõni Lääne-Euroopa riik. Oksjonitel võib taoline restaureeritud mõõk maksta isegi kuni 17 000 eurot.

Milliseid selgitusi jagas Luhamaa piiripunkti tolliamentikele Valgeneve kodakondsusega autojuht, kelle Venemaa numbrimärkidega autost mõõk juhuslikult leiti, praegu menetluse huvides avalikustada ei saa. Mingeid dokumente või eriluba taolise eseme Venemaalt väljaviimiseks tal esitada polnud.

Tegelikult otsisid tolliosakonna ametnikud autost salasigarette ja -alkoholi. Seda veokist ei leitud, samuti oli kogu kauba dokumentatsioon korras. Mõõk oli hoopis kabiinis, riidesse mässitud.

Kuna relv on pärit Venemaalt, käib praegu asjaajamine, et mõõk sinna ka tagasi jõuaks. Venemaa Föderatsioon on avaldanud valmisolekut see vastu võtta. Seni on viikingimõõk hoiul lukustatud külmkapis.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD