Menu

.      

Sigade arv on aastaga vähenenud ligi 20 protsenti

FOTO: VT

Märtsi lõpu seisuga on sigade arv Eestis aastaga langenud 19,7 protsenti 292 700 seale ja piimalehmade arv 5,2 protsenti 90 200 lehmale, selgub statistikaameti andmetest.

"Ainuüksi tänavu esimeses kvartalis oleme jälle piltlikult öeldes kaotanud 300-pealise lauda täie piimalehmi. Samuti on viimase kolme kuuga tühjaks jäänud vähemalt kolm suuremat sigalat. Maapiirkondade elanikele tähendab see, et lühikese ajaga on sisuliselt neljas Eestimaa vallas tegevuse lõpetanud ühed suurimad kohalikud tööandjad ja tööta on jäänud paljud inimesed," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus pressiteates.

Sõrmus märkis, et viimase kahe aasta jooksul on Eesti piimalehmade arv vähenenud ligi kümnendiku võrra ja sigade arv viiendiku võrra. "Valitsuse viimaste aastate otsused loobuda üleminekutoetuste maksmisest on tunduvalt võimendanud turukriisi mõjusid."

"Piimatootjate toetused on umbes kolmandiku võrra langenud ja sealihatootjatele pole kaugeltki kompenseeritud taudipiirangutest tekkinud kahjusid. Valitsuse hiljutine kava maksta alles tuleval aastal piimatootjatele 4,6 miljonit eurot kriisitoetust on võrreldav piimatootjate ühe kuu kahjude suurusega, kuid kriis on tänaseks kestnud juba 20 kuud," lisas Sõrmus.

Sõrmus tõi välja, et nii piima- ja seasektoris ei kata turuhind juba pikemat aega tootmiseks tehtavaid kulutusi. "Piima- ja sealihasektori keerulise olukorra taga on mitmed poliitilised otsused, nagu näiteks majandussanktsioonid Venemaale ja administratiivsed piirangud sigade pidamisel ning sealihaga kauplemisel."

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD