Menu

.      

Piusa kordoni uus hoone avatakse 3. juunil

Sarikapärja tõi umbes 15 meetri kõrguselt alla Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht Tamar Tamm.  Foto: ANDREI JAVNAŠAN 

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) Piusa kordoni uus hoone avatakse 3. juunil.

"Kavatseme Piusa kordoni uue hoone avada ametlikult 3. juunil," ütles siseminister Hanno Pevkur kolmapäeval sisekaitseakadeemia korraldatud rändekonverentsil.

"Piusa kordon asub Võrumaal Meremäe vallas Võmmorski külas. See on üks Eesti maismaa piirivalve tugipunktidest. Tegu on ühe kaasaegseima julgeolekuhoonega, mis on oluliseks baasiks piirivalvurite kõrval ka piirivalve eriüksusele," selgitas siseministeeriumi pressiesindaja Toomas Viks neljapäeval BNS-ile.

Kordoni kompleksi kuulub peahoone, sõidukite varjualune ja kenneli hoone ehk koerte maja. Hoones on kaasaegsed olme- ja puhkeruumid piirvalvuritele, jõusaal, saun ja söökla, riiete ja varustuse hooldamise ruumid. Samuti on hoones kaks kinnipidamiskambrit.

"Hoonete kompleksi puhul on arvestatud, et see oleks piirivalvuritele tööks igati sobiv, vastaks kehtestatud nõuetele, oleks ülalpidamises võimalikult vastupidav ja kauakestev ning mille ülalpidamiskulud oleksid võimalikult madalad. Tööde käigus lammutati olemasolev eelmine, amortiseerunud kordonihoone ning selle asemele ehitati uus," ütles Viks.

Piusa kordonihoone rajamisel võeti arvesse ka ümbruskonnale iseloomulikku arhitektuuri ning tuuakse olemasolevasse arhitektoonikasse kaasaegset lahendust. Hoone välisarhitektuuri eesmärgiks on maksimaalselt sobituda olemasolevasse keskkonda.

Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus kokku on enam kui 2500 ruutmeetrit.

Hoone arhitekt on Magnar Meinart, ehitusprojekti on koostanud AS Amhold.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) ja Nordecon AS sõlmisid lepingu Piusa piirivalvekordoni hoonete rekonstrueerimiseks 2015. aasta veebruaris. Ehitustöödega alustati sama aasta märtsis, nurgakivi sai kordon 15. juunil ja sarikapidu peeti 9. oktoobril. RKAS andis kompleksi PPA-le üle aprillis 2016.

Uue piirivalvekordoni rajamise kogumaksumuseks (projekteerimine, ehitamine, omanikujärelevalve ja sisustamine) kujunes 4,62 miljonit eurot. Summale lisandub käibemaks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD