Menu

.      

Vastseliina Piiskopilinnuse SA soovib rajada keskaja teemapargi

Vastseliina piiskopilinnus FOTO: Võrumaa Teataja

Vastseliina Piiskopilinnuse Sihtasutus on esitanud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) taotluse 1,5 miljoni euro saamiseks, et rajada piiskopilinnusesse keskaja teemapark Novum Castrum.

Toetuse saamise korral kestavad ligi 1,8 miljonit eurot maksvad arendustööd kaks aastat. Teemapargi esimene etapp valmiks kava kohaselt järgmise aasta suveks ning täies mahus avatakse park külastajatele 2018. aasta suvel, teatas sihtasutus.

Teemapargi kontseptsiooni aluseks on linnusekabelis sajandeid tagasi toimunud ime ning paavsti poolt välja antud ja dokumendina säilinud indulgents, samuti sellest ajendatud keskajast tänapäevani kestvad palverännakud.

Väljakaevatavate ja konserveeritavate ajalooliste linnusekabeli müüride kohale rajatakse kabel, kus on võimalik taasluua sajanditetaguse, ajalooloolistes ürikutes kirjeldatud ime sündimine. Lisaks saab seal läbi viia palvusi ja missasid, korraldada kontserte ja näituseid ning sõlmida abielusid.

Ajalooliste kabelimüüride ja kaasaegsete välisseinte vahele jäävas ruumis saavad olema ekspositsioonipinnad, kus kajastatakse väljakaevamiste ja konserveerimise protsessi, linnuse ajalugu ning võimalikke leide.

Palverändurite majja rajatakse ligi 300 ruutmeetril elamuslik interaktiivne ekspositsioon, mis võimaldab külalisel kogeda tolleaegsete palverändurite eluviisi. Palverännutee rajamisel teeb Vastseliina piiskopilinnusega koostööd Pirita klooster. Koostöö tootearenduse ja ühisturunduse osas on planeeritud ka teiste Eesti olulisemate linnustega ning Lõuna-Eesti turismipiirkondadega.

Projekti elluviimiseks taotletav toetus on ligikaudu 1,5 miljonit eurot ning Vastseliina valla ja SA Vastseliina Piiskopilinnuse omapoolne panus on ligikaudu 300 000 eurot. EAS langetab otsuse projekti toetamise kohta selle suve lõpul. Toetust taotletakse piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi raames.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD