Menu

.      

Võrumaa vajab töökohtade loomiseks valitsuse abi

Andres Kõiv FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Isamaa ja Res Publica Liidu Võru piirkond kutsub vabariigi valitsust toetama Kagu-Eestisse töökohtade loomist.

Selleks esitati täna Piusa kordonis toimuvale valitsuse istungile kaalumiseks kolm ettepanekut:

1. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi osalemine Võrumaa ettevõtlust toetava sihtasutuse loomisel ja selle kahe esimese aasta tegevuse rahastamine (personali- ja tegevuskulu 100 000 eurot aastas).

2. Arvestades piirkonna metsarikkust ja metsandustraditsioone oleks Riigimetsa Majandamise Keskuse toomine Võrumaale loogiline ja aitaks maakonda tuua haritud elanikkonda ja maksutulu.

3. Vana-Võromaa regionaalarenguprogrammile riiklik hooandmine (esimesel kolmel aastal 600 000 eurot aastas) aitaks kasutada Vana-Võromaa keelelist, kultuurilist ja looduslikku omapära ettevõtluse arendamisel.

IRLi Võru piirkonna esimees Andres Kõiv on tänulik, et valitsus peab istungi Kagu-Eestis, et tähistada Piusa kordoni avamist.

"Piusast mitte kaugel ehitab Vene Föderatsioon viiekümne miljoni euro eest Moglino linna - täiesti uut transiidi- ja seda ümbritseva ettevõtluse keskust," lausus Kõiv.

Tema hinnangul vajab Eesti kohalik ettevõtlus vähemalt sama palju tähelepanu kui riigipiir, kuna ka inimtühi ääremaa on julgeolekuoht.

"Tasuva töö puudumine on inimeste maalt lahkumise põhjus, mistõttu loodan, et valitsus leiab võimaluse meie ettepanekuid kaaluda," ütles Kõiv.

Statistikaameti prognoosi kohaselt jätkab Võrumaa elanike arv praeguste suundumuste jätkudes kahanemist, jõudes aastaks 2040 24 000  inimeseni.

Praegu elab Võrumaal 34 000 inimest.

20 PÄEVA ENIMLOETUD