Menu

.      

Setomaa valla loomine jätkub hoolimata Meremäe kahtlustest

Meremäe vallavolikogu istung. Ühtset Seto valda toetavad ja selle vastu olevad vallavolikogu liikmed istuvad erinevatel lauapooltel. Laua otsas seisab vallavanem Rein Järvelill, tema kõrval vasakul käel istub vallavolikogu esimees Mihhail Link. Vasakpoolsel fotol näoga ühtse Seto valla toetajad ning parempoolsel fotol Vastseliina, Misso ja Orava vallaga liitumist toetavad volikogu liikmed.  Fotod: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

Tegevus Setomaa ühtse valla moodustamiseks jätkub hoolimata sellest, et Meremäe vallavolikogu ei toetanud eelmisel nädalal sellekohaste ühinemiskõneluste alustamist Värska vallaga.

"Olukord segane, kõik variandid on jõus ja meie omalt poolt teeme Seto valla saamiseks selgitustööd. Me ei ole lootust kaotanud, et Setomaa vald võib ikkagi tekkida," rääkis Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Aarne Leima BNS-ile. Tema sõnul sellesuunalised konsultatsioonid jätkuvad ka teiste seto valdadega.

Leima viitas ka haldusreformi seadusele, mis seab valdade ühinemistele kindlad tähtajad. "Et mitte kaotada riigi [ühinemis]toetust, pead oma valiku ära tegema ja kauem ei saa enam oodata. Meil on augustini aega ja Meremäe [vallavolikogu] volinikega endiselt suheldakse, räägitakse veel kord läbi," ütles Leima. "Ma võin öelda, et protsess tegelikult ikkagi jätkub, ka Meremäe Koduvalla saadikuterühmaga," lisas Leima.

Haldusreformi koordineeriva riigihalduse ministri esindaja sõnul on omavalitsustel aega ühinemiskõneluste alustamiseks 1. oktoobrini ning hiljemalt aasta lõpuks peavad ühinevad omavalitsused esitama ühinemislepingud. Leima sõnul on aga augusti seadnud tähtajaks Värska vald, mis ootab selleks ajaks teistelt vastust oma ettepanekule.

Ühtse Setomaa valla loomisel eeldatakse, et selle moodustavad praegused Värska, Mikitamäe ja Meremäe vald ning Misso vallast Luhamaa osa.

Meremäe vallavolikogu kümnest liikmest kuus hääletas eelmisel nädalal Värska vallaga ühtse Setomaa omavalitsuse loomiseks ühinemiskõneluste alustamise vastu ning tegi selle asemel ettepaneku alustada ühinemisläbirääkimisi Misso, Vastseliina ja Orava vallaga.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD