Menu

.      

Leht: ka mujal Lõuna-Eestis on tellijatel YIT Ehitusega probleeme

FOTO: VT

Lisaks Tartu Ülikoolile on ka teistel tellijatel tekkinud YIT Ehitusega probleeme mujalgi Lõuna-Eesti piirkonnas; Tartu Ülikooli raamatukogu puhul tegi ettevõte aga ekspertide hinnangul alapakkumise, kirjutab Postimees.

Mullu vahetati ettevõtte senine piirkonnajuht uue vastu. Ehitusturul toimuvaga kursis olevate inimeste hinnangul hakkas ettevõte nüüd nähtavasti kohaliku uue juhtkonna innustusel pakkumistel liiga entusiastlikult osalema, tehes Tartu Ülikooli raamatukogu rekonstrueerimistöödele tegelikult alapakkumise.

Järgmine pakkumine oli raamatukogu hankel 300 000 eurot kallim, kaks järgmist aga juba 700 000 eurot kallimad. Ekspertide hinnangul olekski mõistlik hind umbes 700 000 eurot kallim, see teeks maksumuseks YIT-i pakutud 5,6 miljoni asemel 6,3 miljonit. Hinnale lisandub käibemaks.

Juba tööde algul tekkisid YIT-il probleemid alltöövõtjate leidmisel soovitud hinnaga – liiklus majas ja selle ümber oli suvel ülikooli ametnikele muret tekitavalt hõre. Samuti tekkis häda töö kvaliteediga.

Seda, et YIT-il on Lõuna-Eestis probleeme tööde õigel ajal valmimisega, näitab ka Võru Sõlekese lasteaia rekonstrueerimine. Seal maksab töö ligi 2 miljonit eurot ja tähtaeg on 30. jaanuar, aga töödest oli teisipäevase seisuga tehtud 52,09 protsenti. Probleeme on Postimehe andmetel esinenud viimasel ajal teistelgi objektidel.

Tartu Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul olid juba hanke tulemusi kinnitades kõhklused, et tegu võib olla alapakkumisega. "Aga me ei suutnud seda tõestada," lisas ta.

Ehkki YIT võinuks raha tellijalt juurde küsida, ei teinud ettevõte ka seda. "Küsiti küll päris viimases faasis, kui kõne all olid põrandad, aga ametlikku ettepanekut ei tehtudki," rääkis kantsler.

Tartu Ülikool ütles YIT Ehitusele lepingu üles teisipäeval, võttis hoone ehitajalt enda kontrolli alla ja pani turvamehed uksele.

AS-i YIT Ehitus esindaja teatas kolmapäeval, et firma ei ole Tartu Ülikooli raamatukogu ehituslepingut rikkunud, ent loodab saavutada ülikooliga kompromissi, kuna kulukas kohtuvaidlus poleks kummagi poole huvides

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD