Menu

.      

Alexela Võrumaa surugaasitankla sai kasutusloa

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Alexela rajatud Võrumaa esimene surugaasitankla sai möödunud nädalal kasutusloa ning on nüüdsest ametlikult avatud.

Kuna Võru maakonnas puudub Eleringi maagaasi ülekandevõrk, tuleb maagaas tanklasse veokitega transportida. Veokitesse laaditakse maagaas vedelal ehk LNG kujul, teatas Alexela. Tankla rajamine oli vajalik, et maakonnas saaks kasutusele võtta ligi aasta jõude seisnud CNG-bussid.

Alexela grupi juhatuse esimees Andreas Laane sõnul on riigi suund gaasibusside hankimisel ainuõige. "Ajal, mil ridamisi Euroopa linnu keelab diiselautode kasutamise, on Eesti alles tegemas esimesi samme keskkonnasõbralikumate sõidukite kasutuselevõtus," sõnas Laane.

Alexela hinnangul on transpordisektoris parimad valikud taastuvaist allikatest pärit kütustele elekter ja gaas. "Kui tänased elektrisõidukid sobivad linnades kasutamiseks, siis haja-asustatud Eestis on parim valik gaas," ütles Laane. "Kõik CNG-tanklad saab panna tankima ka biometaani, mida on võimalik Eestis koha peal toota. Seda tehes vähendame oluliselt Eesti sõidukipargi keskkonnamõju ning panustame töökohtade tekkele maal," lisas ta,

Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi toel rajatud CNG-tankla on esimene surugaasitankla Võrumaal. Läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahastas EL Võru CNG tankla projekti maksumusest 35 protsenti. Lisaks Võrule on tanklad olemas ka Tallinnas Mustamäel ja Sõjamäel ning Tartus, Pärnus ja Narvas.

Alexela rajab 2017. aastal CNG tanklad ka Tallinna kesklinna ja Lasnamäele ning Tallinna ringteele, Jüri alevikku.

20 PÄEVA ENIMLOETUD