Menu

.      

Ettevõtjate lubadus Setomaale miljon annetada on endiselt üleval

Võrumaa Teataja

Eelmisel aastal Setomaa ühendvalla moodustamisel piirkonnale miljoni euro suurust annetust lubanud ettevõtjate pakkumine on endiselt üleval, ütles Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Aarne Leima esmaspäeval BNS-ile.

"Nii palju, kui mia tean, on see endiselt jõus. Ettevõtjad ei ole enda ettepanekut tagasi võtnud, et juhul kui moodustatakse Setomaa vald, siis ettevõtjad panustavad sinna. Seda ei ole maha võetud," rääkis Leima.

Meremäe, Mikitamäe ja Värska valla ning Misso valla Luhamaa nulga elanikud toetasid nädalavahetusel peetud rahvaküsitlusel ülekaalukalt Setomaa valla moodustamist ja sellest tulenevalt otsustas riigihalduse minister Mihhail Korb esmaspäeval teha valitsusele ettepaneku Setomaa valla moodustamiseks.

Eelmise aasta juunis sai avalikuks, et Setomaaga seotud ettevõtjad pakuvad piirkonnale miljoni euro suurust annetust, kui Mikitamäe, Värska ja Meremäe vald ning Misso vallast Luhamaa osa peaksid ühinema ühtseks Setomaaks.

Leima sõnul ei ole vahepealsel ajal annetusest avalikkuse väga palju räägitud, kuna rahajagamine tekitab alati pingeid ja kahtlustusi. Seepärast saab ka ettevõtjate lubatud annetuse kasutamine olema avalikkuse kontrolli all ning rahvalt nõu küsides, rõhutas Leima.

"Esialgse visooni kohaselt saab rahvas teha ettepanekuid raha kasutamiseks, selle jagamise otsustab kindlasti uue loodava valla volikogu ning Seto Kongressi Vanematekogule jääb lisaks järelvaataja või fondi hoidja roll," rääkis Leima. "See peaks olema hästi laiapõhjaline rahakasutus," rõhutas Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem.

7. juunil riigikogus vastu võetud haldusreformi seadus võimaldab luua Eesti kagupiiri äärde kohaliku omavalitsuse, kus elab vähemalt 3500 elanikku ja mis moodustatakse vähemalt nelja ajalooliselt, kultuuriliselt ja geograafiliselt seotud kohaliku omavalitsuse üksuse haldusterritooriumidest või nende osadest, mis piirnevad Eesti vabariigi kontrolljoonega.

Seto valla loomine sai tagasilöögi juunis, kui Meremäe vallavolikogu ei toetanud sellekohaste ühinemiskõneluste alustamist.

Haldusreformi seadusega oleks ühendvald saanud ettevõtjate pakutavaga sama suure toetuse ka riigilt, kuid kuna vallad ei suutnud ühinemises kokku leppida ja maavanemale ühinemistaotlust esitada enne 1. jaanuari 2017, siis nad kaotasid võimaluse riigi toetuse saamiseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD