Valitsus kinnitas kohanimevaidlusega valdade nimed ja ühinemisotsused

Mihhail Korb  FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Täna kinnitas valitsus kõigi seitsme kohanimevaidlusega liitvalla nimed ja ühinemisotsused. Uute kohalike omavalitsusüksustena on kinnitatud nii nagu KOV-id soovisid: Hiiumaa ja Mulgi vallad ning kohanimenõukogu ettepanekuna: Rõuge, Kehtna, Haljala, Toila ja Võru vallad.

Valitsus pidas kohanimede üle tõsist arutelu ning kaaluti kõiki variante – nii kohanimenõukogu ettepanekuid ja soovitusi kui ka omavalitsuste endi arvamusi. „Igatpidi austame kohalike omavalitsuste otsust nime valiku osas. Mõistame, et väga tihti võis nimi olla ühinemiskokkuleppe üheks osaks, aga viie ühineva valla puhul otsustas valitsus võtta arvesse nimekomisjoni ettepanekut. Usun, et tegime võimalike variantide seast parima valiku,“ ütles riigihalduse minister Mihhail Korb.

„Samas pole nimevaidlus põhiline ja ees ootab veel palju tööd. Järgmises etapis teeme ettepaneku ühinemisteks nendele omavalitsustele, kes ei täida kriteeriumi ning juba maikuus peame ka nende omavalitsuste saatuse lõplikult ära otsustama. Samal ajal tegeleme jätkuvalt ka omavalitsuste ülesannete ja rahastamise uute põhimõtete väljatöötamisega,“ lisas ta.

Peaminister Jüri Ratas tunnustas kõiki inimesi, kes haldusreformi vabatahtlikku etappi panustanud on. „Valitsuskabineti otsusega lõppeb haldusterritoriaalse reformi esimene etapp, millega liitus vabatahtlikult ligi 75 protsenti omavalitsustest. Ma tahan siinkohal tunnustada kõiki omavalitsusjuhte, volikogusid ja oma arvamust avaldanud kohalikke elanikke, kes panustasid, et leida oma kodukohale parimad lahendused.“ Rääkides haldusreformist nentis peaminister,  et nii riigi kui  kõigi Eesti inimeste huvi on moodustada piisava haldus- ja finantsvõimekusega omavalitsused, millega kaasneb teenuste parem kättesaadavus ja omavalitsuste suurem otsustusõigus. „Koos lisanduvate õiguste ja ülesannetega suureneb loomulikult ka finantsautonoomia ja eelarveliste vahendite osakaal, mida omavalitsused on kaua oodanud,“ ütles ta.

Valitsus on koos tänasega kinnitanud 46 uue valla moodustumise. Viimase seisu järgi on Eestis alles 102 omavalitsust, kokku 85 valda ja 17 linna.

Haldusreformi järgnev etapp näeb ette, et hiljemalt 15. veebruariks teeb valitsus nendele omavalitsustele, kes ei täida 5000 elaniku kriteeriumi, ettepaneku ühinemisteks. See puudutab ka seni kinnitatud ühinejaid, kus vajalik rahvaarv täis pole. Seejärel saavad omavalitsused kolme kuu jooksul, kuid hiljemalt kuni 15. maiks, esitada valitsuse ettepaneku kohta omapoolse arvamuse. Alles pärast nende läbivaatamist teeb valitsus ühinemiste osas lõpliku otsuse.

Comments  
  0
endal mul on seni Rõugesse asja olnud ainult alumise otsa pingetega, tore et jätkuvalt positiivsed ja vastutulelikud olete
  0
Mind rahuldab täiesti,et kõik on kontrolli all ja ükski könn enam ei köhi ega aevasta ;-)
Armastusega võidab,võid kindel olla!
  +3
Õige küsimus, millele vastust ootaks, on selline: kui kohanimenõukogu edastas KAKS nime ( Haanja ja Rõuge), milliste argumentide tulemustel jäeti Haanjamaa lühem versioon Haanja kõrvale ja valiti teine nimi? Kas tegemist on kaalutletud otsusega? Sellisel juhul palun ette lugeda kaalutlused, et oleks võimalik hinnata, kas kõik asjaolud on hinnatud. Praegu selline te[#]e puudub ja selle tõttu tundub, et sahkerdamise, vale ja valskuse lõhn on otsusel juures .
  +7
... KÕIGE ÕIGEM MAAKONNAPÕHINE VALD... selle vastu ei ole rahval midagi, isegi maaavalitsuse kaotamine kulgenuks loogilisemat rada mööda; lisaks palju kindlam majanduslik alus kõigile... Võiks veel meelde tuletada, palju inimesi võttis osa hääletamisest ? Tuleb tunnistada, Võrumaal ei saa läbi ilma Võruta : pangad , politsei, kütuse tanklad, arstiabi, tasemel kaubandus, koolid jne. ... Miks siis ikkagi nii, nagu läks ? Põhjuseks: teatud ametnikud ei tahtnud mugavustsoonist välja tulla, ei mõeldud terviklikult , perspektiivitundega ...
  +4
Tegu on ajutise olukorraga ja lähematel aastatel tuleb maakonda üks vald. See olgu esialgu nimeks Rõuge vald. Uue Rõuge valla vallamaja peaks aga tulema Võrru. Kõigil, isegi praeguse Rõuge valla elanikel on rohkem asja Võrru kui Rõugesse. Ühendvalla töötajadki tulevad suures osas Võrust sest ilmselt Rõuges paljud spetsialistid puuduvad.
  +10
Vaadake asja ikka lahtiste silmadega ja te saate aru, et sellele vallale oli juba algusest peale konflikt sisse kirjutatud, kui hakati kauplema, kes saab keskuse ja kes saab nime. Kus olid siis need targad inimesed sisseostetud nõustajad/konsultandid, kes pidid aitama väikeste vürstiriikide õukondadel (vallavanem + omainimestest töötajad) asjast aru saada ja suuremat pilti vaadata? Nimekomisjoni otsus lõi lihtsalt halvasti käinud veinil punni pealt ja me kõik peame tulevikus hea veini nautimise asemel äädikat rüüpama.
Kui mina oleksin presidendiproua ja näeksin seda jama, siis tõmbaksin kogu haldusreformile piduri peale ja laseks asjal seedida. Kaotada ei oleks meil muud kui agarad vürstid ja nende tublimad õukonnaliikmed jääksid oma hüvitistest ilma ja muidugi rahva usaldus valitsuse tegevuse suhtes on kordades vähenenud. Vähemalt on päästetud nende väheste inimeste au, kelle jaoks ei ole kodukoht/vald kauplemise objekt ja kelle demokraatlike otsuseid austatakse ka riigi tasandil. Kui riik ei saanud protsesside suunamisega õiges suunas hakkama, siis tuleb olukorra tõsidust tunnistada ja halvasti tehtud töö pooleli jätta. Kui taheti hirmsasti haldusreformi teha, siis oleks kohe võinud maakonnapõhised vallad teha ja kogu see lehmakauplemine ja inimeste alandamine oleks jäänud ära. Tekib küsimus, kuidas küll targad inimesed, kes seda protsessi ettevalmistasid ja läbiviisid lõpptulemust ei osanud ette näha või riske hinnata? Järelikult nad ei tundnud või ei tunnistanud maavaldade elanike tegelikku olukorda. Miks see nii oli? Arvatavasti sellepärast, et iga vürstiriik püüdis rinda ette ajades tõestada kui hästi neil kõik on ja kui hästi siis veel läheb kui mõnest programmist lisaraha saada ja veel üks kast püsti panna vaatamata sellele, et elanikkond iga aastaga väheneb ja vananeb. Tegeliku olukorra tunnistamine tundus neile kurtmisena ja tekitas hirmu, et äkki keegi paneb nende tööoskused kahtluse alla ja nii võib töökohast ilma jääda.
  +3
Kui seni on ajusid Rõuge vallast palganud, miks siis nüüd nimi ei kõlband? Las maksavad omatekitatud võlad ka kinni!
  +10
krr mis kuramuse popsivaldu siin kokku klopsitakse, kogu see kamp on vaja liita üheks võru vallaks
  -1

Quoting Oh ja ah:

Kellele meeldib ema, kellele tütar. Üks arvamus ei ole teisest halvem. Ka vallad on erinevad, üks tuleb toime, teine vajab järeleaitamist. Iga otsus peab olema kaalutletud, haldusreform või nimi selle sees. Proovime ikka hakkama saada. Mulle nimi sobib ja ei takista koostööd, ei takistanud ka eelmine nimi.


Mis koostööd sa soovid?muidugi sobib rõuge nimi sulle rohkem ja oled rahul,,,selles koostöö seisnebki,et kõik saaksid niimoodi oma tahtmise ;-)
  +6
Kellele meeldib ema, kellele tütar. Üks arvamus ei ole teisest halvem. Ka vallad on erinevad, üks tuleb toime, teine vajab järeleaitamist. Iga otsus peab olema kaalutletud, haldusreform või nimi selle sees. Proovime ikka hakkama saada. Mulle nimi sobib ja ei takista koostööd, ei takistanud ka eelmine nimi.
  +4

Quoting rõugest:

paras jobudele...saite oma haanjamaa :-)


Väga motiveeriv. Olen nii õnnelik, et sina, Rõugest, oled nii õnnelik, et saad meiesuguste jobudega ühtse valla luua! :sad:
  +10

Quoting Meeldib:

Võrumaa saab Antsla, Rõuge, Võru valla ja Võru linna. Tundub täitsa asjalik kaart. Mulle meeldib ja olen rahul. Tuld ja tõrva võib pilduda siia ja sinna, see ei tule nimest. Nime teema on lihtsalt vahend midagi muud välja elada.

Miskipärast kaldun arvama,et tulevikus saab siiski olema vaid Võru vald Ja Võru linn.
  +19
Suurepärane, Võru vald!
  -3
paras jobudele...saite oma haanjamaa :-)
  +22
Võrumaa saab Antsla, Rõuge, Võru valla ja Võru linna. Tundub täitsa asjalik kaart. Mulle meeldib ja olen rahul. Tuld ja tõrva võib pilduda siia ja sinna, see ei tule nimest. Nime teema on lihtsalt vahend midagi muud välja elada.
  -10
vot sulle demokraatiat. Vabatahtlik ühinemine oli lollitamine.
Kõva ja Tootsen veensid valitsuse ära ning nüüd on sellele vallale intriig sisse pandud ja Rõuge omad jäävad juhikohtadest ilma. Mulle see meeldib. uus volikogu saab aga uuesti uue nime võtta- see volikogu ainupädevus.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD