Riik ostab 60 miljoniga mürske ning tankitõrje- ja miinipildujamoona

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Valitsus otsustas eelmisel nädalal, et riik soetab järgneva kolme aasta jooksul kokku ligi 60 miljoni euro eest suurekaliibrilist laskemoona, kaitseminister Margus Tsahkna sõnul täiendatakse selle summa eest suurtükimürskude ning tankitõrje- ja miinipildujamoona varusid.

"Lahinguvalmiduse üks olulisemaid komponente on piisava hulga sõjaliste üksuste lahinguvarude, sealhulgas eriti laskemoona olemasolu. Kaitseinvesteeringute programmi kogumaht on vähemalt 60 miljonit eurot kolme aasta jooksul, mis kõik suunatakse suurekaliibrilise laskemoona nagu tankitõrjemoon, suurtükimürsud ja miinipildujamoon, varude täiendamisse," ütles Tsahkna BNS-ile. "Laskemoona hankimine on kriitiline investeering Eesti riigi tegelikku kaitsevalmidusse."

Minister nimetas oluliseks, et lisaks pikaajalistele sõjaliste üksuste arendamise plaanidele oleks valitsusel võimalik kaitseväe üksuste lahinguvalmidust lahinguvarude täiendamise teel suurendada ka kiiremas tempos, kui see on riigikaitse arengukavas ette nähtud.

Tsahkna sõnul loobki valitsus selleks riigikaitse investeeringute programmi. NATO liitlastele lubatud minimaalne kaitsekulude taseme kaks protsenti SKP-st, liitlaste vastuvõtukulud ning riigikaitse investeeringute programmi moodustavad Tsahna sõnul "Eesti kaitsekulude kolm sammast".

"Programmi sisu vaadatakse üle igal aastal riigi eelarvestrateegia koostamise käigus. Esimese kaitseinvesteeringute programmi kogumaht on vähemalt 60 miljonit eurot kolme aasta jooksul, mis suunatakse suurekaliibrilise laskemoona moonavarude täiendamisse," sõnas Tsahkna.

Tsahkna sõnas, et kaitseväe lahinguvalmidust on alates aastataks 2013-2022 kinnitatud riigikaitse arengukavast arendatud süsteemselt. "Kaitseväe mehitatuse ja varustatuse parandamine on olnud võimalik, sest riigikaitse arengukava on planeeritud realistlikult ja pikaajalistes plaanides seatud prioriteete järgides," lisas ta.

Comments  
  -1
Mujale pole raha panna, kui suurte poiste mängumaale?
  -2
oleks võinud 10pdl läti viina per kärss soetada hoopis onju
  +1
Nii et siis valmistume sõjaks , ülemjuhatajaks on kindlasti hr. Ossinovski !
  +1
Täiesti möttetu raha raiskamine sinna kui seda tegelikult pole ,et vaatame ikka töele näkku ja oleme realistid.
  +1
1940 aastal oli kaitseväel ladudes 10 miljonit padrunit. Mis tollest moonast sai? Kes selle moonaga pauku tegid?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD