Värske kohtulahend võtab kaitse abikaasade ühisvaralt

Võrumaa Teataja

Riigikohus muutis oma pikaaegset praktikat: erinevalt varasemast saab nüüd hagi tagamise korras seada keelumärke ka abikaasade ühisvaraks olevale kinnisasjale ning võlgniku osa ühisvarast on võimalik kasutada võlanõude rahuldamiseks.

Eversheds Sutherland Ots&Co vandeadvokaadi Tarmo Reppi sõnul parendab riigikohtu muutunud lähenemine oluliselt võlausaldajate positsiooni selliste võlgnike hagemisel, kelle kinnisvara on ühisomandis.

Repp selgitas, et senine riigikohtu praktika ei võimaldanud võlausaldajal seada hagi tagamise korras keelumärget võlgnikust abikaasa abikaasade ühisomandis olevale kinnisasjale. Repp lisas, et lihtsustatult öeldes oli seni abielus võlgniku ühisomandis olev vara tsiviilkohtumenetluses kaitstud hagi tagamise eest, kuid uue lahendi valguses saab ka ühisomandi osa arvesse võtta võlanõude tagamiseks.

Nimetatud seisukohta muudeti riigikohtu määrusega , mille kohaselt on ka tsiviilkohtumenetluses hagi tagamise määruse alusel võimalik kanda kinnistusraamatusse keelumärge, millega keelatakse kinnisasja käsutamine vaid kostjaks oleval abikaasal. Keelumärke kandmiseks ei ole uudse praktika kohaselt vaja enam teise abikaasa nõusolekut.

Kolleegium märkis, et praktika muutmine on võlausaldajate õigustatud huve arvestades mõistlik.

Reppi sõnul on arusaadavalt hagi rahuldamise korral võimalik sissenõue pöörata vaid võlgniku osale ühisvarast ning selle eelduseks on vastavas osas ühisvara jagamine. Abikaasa, kes ei ole võlgnikuks, säilitab oma õiguse vara omandiosale.

Ühtlasi on oluline tähele panna, et abikaasade ühisomand ei pruugi alati olla kinnistusraamatu kandest nähtav, mistõttu võib võlausaldaja joaks võlgniku kinnisasja tegeliku väärtuse ja võlgniku maksevõime välja selgitamisel osutuda vajalikuks ka juriidiliste aspektide korrektne hindamine.

Comments  
  +12
Nii ja naa. Ühest küljest on see hea, aga teisest küljest, kui kodudest hakatakse välja tõstma naisi lastega, kes ei pruugi oma mehe võlgadest teadlikudki olla, on asi ikka väga nutune. Rikkad leiavad alati lahenduse, aga kannatajateks jäävad kõige kaitsetumad. Nii nagu meie riigis ikka.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD