Haigekassa hinnangul jääb tänavu lahendamata ligi 200 000 ravijuhtu

Võrumaa Teataja

Haigekassa hinnangul jääb tänavu lahendamata ligikaudu 200 000 ravijuhtu, kokku on rahastamata nõudlus kuni 80 miljonit eurot.

Haigekassa hinnangul on tervishoiuteenuste nõudlus tänavu 839,7 miljonit eurot, eelarves on aga ette nähtud vaid 772,4 miljonit eurot, ütles haigekassa juhatuse liige Pille Banhard pressibriifingul.

See hinnang ei võta aga arvesse tervishoiusektori läbirääkimistel kokku lepitavat palgakomponenti. Praegu on haigekassa eelarves palgatõusu otstarbeks reservi jäetud 23,6 miljonit eurot. See võib rahastamata nõudluse paisutada kuni 80 miljoni euroni, lisas haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Pea kõik rahastamata nõudlusest tuleb eriarstiabist: eelarves on ette nähtud kokku 584,7 miljonit eurot, nõudlus aga on haigekassa hinnangu järgi 655,6 miljonit eurot.

Üldarstiabis rahastamata nõudlust ei ole, hinnatav nõudlus on 106,9 miljonit eurot, sama suur on summa ka eelarves. Haiguste ennetamiseks on eelarves aga 9,2 miljonit eurot, samas kui hinnatav nõudlus on 15,8 miljonit eurot.

Eelmisel aastal oli eriarstiabis rahastamata nõudlus 74 miljonit eurot. Eelmise aastaga võrreldes on haigekassa muutnud nõudluse hindamise metoodikat. Nüüd hindab vajadust kõikide tervishoiuteenustele ülalt-alla meetodil ehk hindab kõigepealt kogu elanikkonna ravivajadust ning jagab selle seejärel maakonniti.

Arvesse võtab haigekassa ka sotsiaal-demograafilisi näitajaid, seejuures rahvastiku vananemist. Aastavõrdluses on ainuüksi rahvastiku vananemisest tekkinud täiendav nõudlus summas 2 miljonit eurot, rääkis Banhard.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD