Koolid hoiatavad lapsevanemaid ohtlike mängude eest

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Viimastel nädalatel on sagenenud teated lastest, kes mängivad nii sõiduteedel kui sotsiaalmeedia vahendusel ohtlikke mänge ning seavad sellega ohtu oma elu või vigastavad ennast, seisab veebikonstaabel Andero Sepa ja sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonna juhataja Eve Libliku koostatud pöördumises lapsevanematele.

Nad kirjeldavad sõiduteedel mängitavat mängu "Jookse või sure", millest tuleb joosta liikuva sõiduki eest võimalikult lähedalt üle tee, saades iga filmitud "etteaste" eest punkte.

Sotsiaalmeedias levivatest mängudest on üks ohtlikumaid "Sinine vaal" ehk "Blue Whale" ehk "Синий кит". Mängu astuda on lastel lihtne: sotsiaalmeedias tuleb postitada teemaviide #bluewhale, #iminthegame või midagi samalaadset. Seejärel võtab võõras inimene teemaviite postitanud lapsega ühendust. Võõras suhtleb lapsega interneti teel ning kontrollib hirmutamisega ja ähvardustega tema käitumist.

"Lapsevanemad, palun jälgige, millega teie laps arvutis või nutiseadmes tegeleb. Pöörake tähelepanu sellele, kas lapsele on tekkinud kahtlustäratavaid haavu või vigastusi, ning küsige nende tekkimise kohta. Õpetajad, pöörake tähelepanu laste muutunud käitumistele või nähtavatele vigastustele," kirjutavad Sepp ja Liblik.

Kui lapsevanem kahtlustab, et laps on sattunud mängu ja vajab abi, tuleb temaga spetsialistide sõnul ohtudest rääkida ja teavitada koolipsühholoogi, sotsiaaltöötajat, lastekaitsetöötajat või politseid. Samuti võib abivajavast lapsest teada anda lasteabitelefonil.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD