Ratas: Eesti iseseisvus on kaitstud paremini kui iial varem

Võrumaa Teataja

Vaatamata pingelisele olukorrale maailmas ning Euroopasse tunginud terrorismile on Eesti iseseisvus täna kaitstud paremini kui iial varem, ütles peaminister Jüri Ratas Peterburi Jaani kirikus peetud kõnes.

"Nädala algul Peterburi metroos toime pandud plahvatus sunnib meid taaskord mõtlema vägivalla tähenduse üle. Maailmas on endiselt inimesi, kes soovivad vallutada hirmu ja terroriga süütute inimeste meeled ning neile oma tahet peale suruda," sõnas Ratas. "Need õudused on tunginud ka Euroopasse," ütles peaminister. "See on terroristide tuttav käekiri: külvata segadust, hirmutada ja halvata, provotseerida ühiskondade endasse sulgumist, autoritaarset „kõva kätt“. Saame sellele vastata vaid üheskoos terrorismi vastu astudes ja vägivalda ennetades."

"Esmaspäeval siin samas lähedal toime pandud võikad teod on täiesti vastandlik sellele, mida saatsid siin sajandi eest korda meie esivanemad. Hirmutegudele tulebki vastata vaimuvalguse ja -ülevusega," sõnas Ratas.

Ratas sõnas, et saja aasta eest Jaani kirikust Tauria paleeni kulgenud rongkäiku, mis oli esimene suur rahvakogunemine Eesti riigi loomise "pühal teekonnal".  Ta võrdles toonast rongkäiku laulupeorongkäiguga.

"Ajalookäänakutel oleme näidanud, et "suudame hoida ühte, nagu heitunud mesilaspere"," sõnas Ratas. "Nii oli see saja aasta eest, nii ka kolmkümmend aastat tagasi, Eesti riigi taastamiseni viinud laulvas revolutsioonis."

Ratas tõdes, et Petrogradi eestlaste rongkäigust peale algas lõppmäng, mida kroonis Eesti riigi välja kuulutamine 23. veebruaril Pärnus ja 24. veebruaril Tallinnas.

"Vaatamata pingelisele olukorrale maailmas ning jätkuvale konfliktile Euroopas usun ma täie veendumusega, et meie iseseisvus on täna kaitstud paremini kui iial varem. Eestlastel ei tule enam kunagi käia vabaduse võtmete järel mõne teise riigi pealinnas ja avaldada meelt rahva enesemääramise õiguse teostamiseks," ütles peaminister. "Ma tean, et meil jätkub jõudu kesta rahva ja riigina igavesti!"

Peterburi Jaani kirikus toimus laupäeval ka tänujumalateenistus ja RAMi kontsert, millega tähistatakse 100 aasta möödumist eestlaste meeleavaldusest autonoomia toetuseks. Samuti avas peaminister Jaani kirikus meeleavalduse mälestustahvli.

8. aprillil, möödub 100 aastat päevast, mil 40 000 eestlast osalesid Petrogradis meeleavaldusel, millega nõuti Eestile omavalitsusliku autonoomia andmist. Eestlased alustasid meeleavaldusega Jaani kiriku juurest ja võtsid suuna Tauria palee juurde, kus asus Venemaa Ajutine Valitsus. Neli päeva pärast meeleavaldust, s.o 12.04.1917 kinnitas ajutine valitsus Eestile autonoomia andmise seaduse. Autonoomiaseaduse kohaselt ühendati Liivimaa kubermangu põhjaosa Eestimaa kubermanguga. Tekkis Eesti rahvuskubermang.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD